İzmir Büyükşehir Belediyespor’un Türkiye Ampute Futbol Ligi’ndeki golcü oyuncusu Ferat Dağ, engel ve zorluklara meydan okuyor. Her hafta rakip fileleri havalandırmak için fırsat kollayan engelli futbolcu, aynı zamanda İkiçeşmelik’teki kundura atölyesinde de ter döküyor. Gol krallığı tahtında oturan usta golcü, takımını Süper Lig’e taşımanın hayalini kuruyor.
Henüz 5 yaşındayken geçirdiği ateşli rahatsızlık sonucu vücudunun sol tarafı felç olan, ardından ailesiyle birlikte doğduğu Mardin’den İzmir’e göç etmek durumunda kalan ve daha 12 yaşında İkiçeşmelik’teki ayakkabı atölyelerinde çalışarak evine ekmek götüren bir yaşam öyküsü onunki. Yaşama küsüp bir köşeye çekilmek yerine, engelli bedeniyle hayata tutunmayı tercih eden Ferat Dağ, bugün hem ayakkabıcılık mesleğinde, hem de en büyük tutkusu futbolda kendini kabul ettirmeyi başardı. Bir gün halı saha maçında koltuk değnekleriyle top peşinde koşarken, Altaylı bir yönetici tarafından keşfedilip, siyah-beyazlı ekibin ampute futbol takımına alınan Ferat, talihinin de o an döndüğünü düşünüyor. “2009 yılında benim için hayat yeniden başladı” diyen usta oyuncu, “Halı sahada hobi olarak başladığım futbol, beni önce Altay’a, ardından Çekmeköy’e, şimdi de İzmir Büyükşehir Belediyespor’a kadar taşıdı. Sanırım, 30’undan sonra futbolcu olan nadir insanlardan biriyim” dedi.
“HAYATA İKİ SIFIR YENİK BAŞLADIM”
İzmir Büyükşehir formasıyla attığı 7 gol ve 7 asistle takımının en golcü oyuncusu olan “Kunduracı kral”, her zaman engelleri aşmak için çalıştığını söyleyerek, “Ben, engelimi bahane edip hiçbir zaman köşeme çekilmedim. Hayata 1-0, hatta 2-0 yenik başlamama rağmen ellerimle, tırnaklarımla tutundum. İnsan, şartları ne kadar zor olursa olsun, azmiyle üstesinden gelebiliyor. 5 yaşında sakat kalan, 12’sinde İzmir’e göçüp kundura tezgahlarında çalışan, ama buna rağmen hayattan kopmadan evlenip 2 çocuk sahibi olan bir baba olarak söylüyorum ki, çalışmak her şeyin başlangıcıdır” diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyespor’daki futbolculuğu sayesinde hayata karşı daha güçlü durabildiğini söyleyen Ferat Dağ, daha uzun süre futbol oynamak ve sağlıklı kalabilmek için sigarayı bıraktığını, farklı bir sosyal çevreye girdiğini de sözlerine ekledi. “Kunduracı Kral” şöyle devam etti:
“Ev ile kundura tezgahı arasındaki rotam, artık evim, işim ve futbol sahası arasına kaydı. Hayatım değişti. Bize bu imkanları sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere kulüp yönetimimiz ve antrenörümüz Murat Bahar’a çok teşekkür ediyorum. Geçen sezon yarım kalan işimizi bu sezon tamamlamak hedefindeyiz. Takım arkadaşlarımızla şampiyonluğa inanarak yola çıktık. İzmir’i Süper Lig’de temsil edeceğimize inanıyorum.”