KARABÜK (AA) - Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 1322'de yapıldığı tahmin edilen, cumhuriyet döneminden sonra "Çınar Sineması" olarak kullanılan ve 1970'te yıkılan tarihi binanın restorasyonu tamamlandı.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restore edilen Çınar Sineması'nın açılışının 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nde gerçekleştirileceğini söyledi.

Osmanlı döneminde "Muallimler Birliği binası" olan yapının daha sonra açık hava sineması, kapalı sinema gibi pek çok faaliyette kullanıldığını belirten Aksoy, "Ancak 1950'li yıllarda kullanımı bırakıldıktan sonra sahipsiz kalıp kaderine terk edilmiş, daha sonra çevredeki insanların rahatsız olmaları nedeniyle yıkılmış bir binaydı. 1940'lı yıllarda çekilmiş Safranbolu'ya ait fotoğraflarda, burayı çok güzel şekilde görkemli bir bina olarak görüyorduk. Bu bizim için üzüntü vesikasıydı" diye konuştu.

Fotoğraflardan hareket ederek proje hazırladıklarını vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti: 

"Hazırladığımız projeyi koruma kuruluna sunduk. Koruma kurulunun kabul etmesiyle eski haliyle yeniden inşa edilmesine ve o zamanki malzemelerin kullanılmasına karar verdik. Bu bina Türkiye'deki ilk öğretmenevlerinden birisi. Sinemanın popüler olduğu dönemlerde sinema salonu olarak kullanılmış, çok nitelikli filmler burada gösterilmiş."

Binanın Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nin merkezlerinden biri haline geleceğini anlatan Aksoy, "Bina, geçmişte üstlendiği rolü, bugün belgesel film dalında üstlenip, bu filmlerin gösterileceği özel bir nokta olacak" dedi. Aksoy, tarihi sinemanın "Belgesel Film Müzesi" olarak kullanılacağını kaydetti.

Bina hakkında bilgi veren Aksoy, "Binamızın tabanı tamamen taş yapıdan oluşmakta, üst kısımlarda ise ağırlık noktasını taşıyan kısım ahşap. Geleneksel yapı stiline, geleneksel kiremit sistemine sadık kaldık. 'Safranbolu'da tarih yeniden canlandı, yeniden dirildi' diyebiliriz" ifadelerini kullandı.