Gazi Üniversitesi teknolojik anlamda tam bir atılım dönemi yaşıyor. Üniversitedeki teknolojik yenilik hamlesi kapsamında laboratuvarlar da yenilenmeye ve son teknolojiyle donatılmaya devam ediyor. Yapılan çalışmalar kapsamında Gazi Üniversitesine son 1 yıl içerisindebirisi SamsungElectronics tarafından hazırlanan 4 adethibe yollu ileri teknoloji laboratuvarı kuruldu.
Yaklaşık 2 milyon TL’ye mal olan Türk Telekom Teknoloji Laboratuvarı halen en gelişmişelektronik haberleşme, internet ve siber güvenlik laboratuvarı olarak gösteriliyor. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alkan, Teknoloji Fakültesi bünyesinde kurulan Türk Telekom Teknoloji Laboratuvarı’nın siber güvenlik konusunda sektör ve üniversite işbirliği kapsamında Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı projesi durumunda olduğunu söyledi. Laboratuvar sabit ve mobil haberleşmenin tüm uygulamalarını ve canlı bir GSM şebeke alt yapısının tüm donanımlarını barındırıyor.
SamsungElectronics tarafından Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan tüm teçhizat ve donanımı Samsung tarafından karşılanan “Samsung Akıllı Dizayn ” Laboratuvarı ise android konusunda en donanımlı üniversite laboratuvarı konumunda bulunuyor.
ZTE, HUawei ve Netaş tarafından kurulan Elektronik laboratuvarı ise yine Teknoloji Fakültesi Elektronik Mühendisliği bölümüne kuruldu ve elektronik konusundaki 3 dev firmanın ürünleriyle kurulmuş ileri teknoloji laboratuvarı olarak öğrenci ve araştırmacılara hizmet vermeye başladı.
Schneider tarafından kurulan elektrik laboratuvarı da elektrik konusundaki en yeni teknolojinin öğrencilere aktarılmasını sağlıyor.
Son olarak dünya devi Oracle Gazi Üniversitesi’ne OracleBig Data Analiz Laboratuvarıkurma kararı aldı. Yaklaşık 2.5 milyon TL değerindeki Gazi Üniversitesi OracleBig Data (Büyük Veri) Merkezi veriyi iyi kullanarak, ondan değer yaratarak rakiplerine karşı rekabet avantajı sağlamak isteyen bilinçli kurumlar için projeler geliştirecek. Veri madenciliğinin özellikle yüksek lisans ve doktora için çok önemli ve popüler bir alan olduğu biliniyor.
Hibe laboratuvar hamleleriyle ilgili görüşüne başvurduğumuz Rektör Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, ülkemizin acilen bilgi üreten ve bilgiyi ticarileştiren bir ülke konumuna yükselmesi için en önemli görevin üniversitelerimize ve büyük özel şirketlere düştüğünü belirterek, üniversiteler olarak özellikle lisansüstü eğitimde proje odaklı çalışarak, patente dönüşebilecek ve ticarileşebilecek ürünler için yönlendirici olunması gerektiğini söyledi.
“Tez ve proje konularını inovasyon odaklı seçmemiz gerekiyor ve bu ileri teknoloji laboratuvarlarına ihtiyacımız var” diyen Büyükberber, açılan laboratuvarlarda bu kurumlardan gelen öğreticilerin de ders verdiğini belirtti.Süleyman Büyükberber, aynı şekilde bu kurumların personellerinin de Gazi Üniversitesi’nin hocalarından bu laboratuvarlarda eğitim aldıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Büyükberber, son 1 yıl içerisinde yaklaşık 8 milyon TL’lik hibe laboratuvar kazanıldığını ve bu gayretlerin artarak devam edeceğini söyledi. Açılışlarda hayırsever kurum yöneticilerinin gözlerindeki gururu gördüğünü belirten Rektör Büyükberber,“Aslında konu kendinizi anlatmak ve iletişimden geçiyor, her yönetici boşa gitmeyeceğine ikna olduğu eğitim yatırımlarını düşünmeden kabul ediyor” dedi.
Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, laboratuvarların temini konusunda emeği geçen Türk Telekom, Oracle, Samsung, Schneider, ZTE, HUawei ve Netaşfirma yetkilerine ve Prof. Dr. Mustafa Alkan ve Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’na teşekkürlerini belirterek, bu ve benzeri yaklaşık 200 laboratuvarın GaziÜniversitesi dışındaki üniversitelerin yanı sıra kamu ve özel sektör kuruluşlarının kullanımına da açık olduğunu kaydetti.