Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alper Demirbaş, hastane olarak 500 organ nakli yaptıklarını kaydetti.
Medical Park Antalya Hastanesi’nde 6 yılın sonunda 3 bin 300’ü geçen organ nakli gerçekleştirdiklerini ifade eden Prof.Dr. Demirbaş, Türkiye genelinde canlı vericili böbrek nakillerinde bir düşüş yaşandığına dikkati çekti. Bu düşüşün nedeninin araştırılması gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Demirbaş, son dört yılda yapılan organ nakillerinde hafif bir azalma olduğunu, böbrek naklinde yaklaşık 3 bine takılı kaldıklarını aktardı. Hızla yükselen organ nakli sayısının son 4 yıldır sabit kaldığına işaret eden Prof.Dr. Demirbaş, "Bu sabit kalmanın sebebi, hastanın azalması değil. Bence nedeni ağırlığın daha çok kadavradan yapılan organ nakline verilmiş olmasıdır. Canlıdan yapılan organ naklinin artırılmasına gayret edilmemesi olarak düşünüyorum. Kadavradan böbrek naklinde son 4 yılda sadece 100 civarında artış var. Canlı vericili böbrek nakillerinde yabancılara yapılan nakilleri çıkarırsanız, 300 civarında bir düşüş vardır. Bu rakamlar insandır. O insanları kaybediyoruz" diye konuştu.
"ANTALYA ORGAN NAKLİ KENTİ HALİNE GELDİ"
2015 yılında canlı vericideki düşüşün devam etmesinden endişe duyduklarını dile getiren Prof.Dr. Alper Demirbaş, "Hastaların hayatları adına kaygılanırız. Biz, 500 nakil, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi 328 nakil gerçekleştirdi. 828 nakil eder. Türkiye’de yapılan organ nakli sayısı zaten 4 bin civarındadır. Bu nakillerin demek ki 5’te 1’i Antalya’da yapılıyor. Antalya organ nakli kenti haline geldi. Ancak, bu olası azalmadan Antalya’nın da etkileneceğini düşünüyorum. Bu da bizi tedirgin ediyor" ifadelerini kullandı.
"BU BİR KIYIM HALİNİ ALMIŞTIR"
Antalya’da, Organ Nakli Derneği kurmak için girişim başlattıklarının altını çizen Prof.Dr. Demirbaş, şunları söyledi:
"Bu derneği kurmakta amacımız organ nakli açısından farkındalığı daha fazla artırmaktır. Önümüzdeki yıl her şeye rağmen umutlu olmak istiyoruz. Bu hastaları zor bir dönem bekliyor. Bu yıl sadece böbrek nakli beklerken bekleme listesinde ölen hasta sayısı bin 250, ama nakil yapıldıktan sonra kaybedilen hasta sayısı 56’dır. Bekleme listesinde olmadan diyalizde kaybettiğimiz hasta sayısı eklenirse yaklaşık 8 bin 500 insanımızı kronik böbrek yetmezliğinden kaybediyoruz. Bu bir kıyım halini almıştır. Kabul edilemez hal almıştır. Biz, 3 bin civarında takıldığımız organ nakli sayısını mutlaka kısa vadede 4 bin, orta vadede 5 bine çıkarmalıyız, bu kıyımın önüne geçebilelim."
22 BİN HASTA BEKLİYOR
Beyin ölümü bildiriminde Türkiye’de bir artış olduğunu ifade eden Prof.Dr. Demirbaş, "Ama ailelerin organ bağışını kabul etme oranı yüzde 23-24 civarında. 2011’den 2014’e kadar yapılan kadavra vericili böbrek nakli sayısında 100 nakillik bir artış var. Bizim problemimiz ivedi. 22 bin hasta şu an bekliyor. 22 bin hastanın önümüzdeki yıl en az 2 binini daha organ bulunamadığı için kaybedeceğiz.70 bin diyaliz ve listeye girmeyen hasta var. Onların da 6 bin civarını kaybedeceğiz. 7 -8 bin insanımızı bu hastalık nedeniyle kaybetmiş olacağız, hepsini kurtarabilecekken" şeklinde konuştu.
"BAŞARI ORANI YÜZDE 97.5"
Prof. Dr. Demirbaş, organ nakli bekleyen toplam hasta sayısının 28 bin olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Başarı oranı bu ameliyatlarda yüzde 97.5. Bütün yapılan ameliyatların erken dönem ve yıl sonuçları Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenir. Belli standardın altına düşen merkezlerin organ nakli sayısı iptal olur. Biz, bulduğumuz herkesi ameliyat yapmıyoruz. Singapur’dan Güney Afrika’ya kadar organ nakli yapıyoruz. Yılda 500 organ nakli yapmak kolay iş değildir."