Bursa’nın İnegöl ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi’nde eğitim gören engelli gençler, öğrendikleri el sanatlarıyla para kazanıyor. Bursa’da bir tekstil firmasıyla anlaşan öğrenciler, firma için şal süslemesi yapmaya başladı.
23 yaş üstü 41 öğrenciye 2012 yılından beri çeşitli kurslarla eğitim verdiklerini belirten Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, “Yaklaşık 3 yıldır açtığımız engellilere yönelik kurslarımız artık bir okul haline geldi. Haftanın 5 günü günde 8 saat eğitim veriyoruz. Öğrencilerimiz evlerinden servisle alınıyor, öğlen yemekleri veriliyor ve saat 15.30 gibi de evlerine yine servislerle bırakılıyor. Bu kursiyerlerimiz aynı zamanda değişik kurslarla el sanatları eğitimi alıyor. Zaman zaman kahvaltılar, geziler ve çeşitli eğlenceler tertipliyoruz. Öğrencilerimiz şu an fason olarak şal işlemesi yapıyor. Bursa’dan bir firmayla anlaştılar. Daha önceki dönemlerde de yapılan galoş üretimimiz, kumaş çiçek yapımı, takı yapımı bu dönemde de devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de bunların haricinde ahşap oyuncak üretimi için bir atölye kurmayı düşünüyoruz. Nakış işlemeyi, atık kağıtlardan çanta yapımı ve nevresim takımı dikimi gibi gelir getirici işler düşünüyoruz” dedi.
Eğitimlerle ilgili bilgiler de veren Müdür Burhanettin Özdemir, “Bundan iki yıl önce bize gönderilen bir emirle, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün talimatıyla bu kursları düzenlemeye başladık. Bilindiği gibi Özel Hizmetler Yönetmeliğinin 46’ncı maddesinde 23 yaşından gün almamış özel eğitim ihtiyacı olan fertlerin meslek sahibi yapılmaları ve topluma uyumlarını sağlamak için eğitim uygulama merkezleri açılabilir denilmektedir. Bu okullar daha sonra 4 yıllık eğitim hizmeti veren Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi okullarına dönüştü. Dolayısıyla 23 yaş üzeri bireylere yönelik halk eğitim lerkezlerinde valilikler tarafından kurslar açılması istendi. Her sınıfımızda da 2 öğretmen bulunduruyoruz. 41 öğrencimiz var” şeklinde konuştu.