Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında Adana Adliyesi’nde iki günlük sürecek çalıştay başladı.
Çalıştayın ilk gününde yurt dışından gelen yabancı uzmanlar, Adana Adliyesi’nde basın sözcüsü olarak görevlendirilen hakim-savcılar ile yargı muhabirleri ve akademisyenler karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.
Çalıştayın açılışına Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkan Yardımcısı Hakim Tahir Hırslı, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adana Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Kaya, Adana Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun ile Adana Adliyesi’nde basın sözcülüğü eğitimi alan Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri, hakimler, savcılar ile ulusal gazete ve ajanslarda yargı muhabirliği yapan gazeteciler ve Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden öğretim üyeleri katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkan Yardımcısı Hakim Tahir Hırslı, proje kapsamında pilot bölge seçilerek Medya İletişim Bürosu kurulan 5 ilden biri olan Adana Adliyesi’nde bir araya gelindiğini söyledi. 2013 yılında başlayan projenin ekim ayında sona ereceğini belirten Tahir Hırslı, bu süre zarfında bir çok faaliyetin olduğunu belirterek, "Projemizin en önemli ayaklarından biri yaklaşık 225 yargı mensubunun eğitimini vermekti. Bu faaliyeti başarıyla bitirdik. Önümüzde başka çalışmalarımız olacak. Bu kapsamda yargı muhabirliği yaban 100 basın mensubuna yine bu konuda eğitim vereceğiz. Ekim ayında yapacağımız uluslararası bir sempozyumla da bu projeyi bitireceğiz” dedi. Türkiye’deki yargı organlarında olmayan ’Basın Sözcülüğü’ kavramını kurumsallaştırmayı amaçladıklarını kaydeden Tahir Hırslı, proje bittikten sonra da Bakanlık olarak bu konuda çalışmalara devam edeceklerini anlattı. Proje kapsamında 5 pilot il olan İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve son olarak da Adana’da çalıştay gerçekleştirdiklerini anımsatan Tahir Hırslı, çalıştayın yargı ile medya mensupları arasındaki ilişkilerin güçlenmesi açısından verimli geçeceğine inandığını söyledi.
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise kitlesel medya ile yargı arasındaki ilişkileri düzenlemeye çalışan bu projenin çok önemli bir ayağında olduklarını vurguladı. Türkiye’deki adliyelerde ilk Medya İletişim Bürosu’nun Adana’da açıldığını anımsatan Ali Yeldan, “Projenin bir aşamasında son nokta olarak yine Adana seçildi. İletişim ve bilgi, teknoloji çağındayız. İnsanlar bir çok bilginin kendilerine ulaştığını sanıyor. Ama neticede bir çok kaynaktan gelen bilginin güvenilirliği ve sağlığı noktasında tereddütler yaşanıyor. Çok fazla bilgi var, fakat hangisine güvenebiliriz ve hangisiyle kararlar verebiliriz, bu noktada emin değiliz. Bu projeyle, basın sözcülüğü uygulamasıyla, yargı ve medya arasındaki doğru bilgi akışının güvenilir kaynaktan sağlanacağı kanaatindeyim” diye konuştu.
Almanya ve Hollanda’da hakim ve savcılığın yanı sıra adliyelerde basın sözcülüğü görevini yürüten yabancı uzmanların da katıldığı çalıştayda, yargı organları tarafından yürütülen dava ve soruşturmalarda toplumun bilgi alma hakkı, kamuoyuna hızlı ve güvenilir bilgi akışı sağlama, medya mensuplarının yargısal faaliyetlerle haber yapma yöntemleri gibi konular ele alındı. Çalıştay, iki grup halinde Adana’daki yargı muhabirleri, hakim, savcı, Avrupa Birliği (AB) uzmanları ve Çukurova Üniversitesi’ndeki öğretim üyelerinin karşılıklı soru-cevaplar şeklinde bilgi alışverişiyle devam etti.