Iğdır’da, son yıllarda gerçekleşen üç ayaklı, sakat ve ölü hayvan doğumları vatandaşları tedirgin ediyor.
Halfeli beldesinde hayvancılıkla geçimini sağlayan Mehmet Yeşil’in koyunları, son 10 gün içinde doğurmaya başladı. Bazı kuzular ölü doğarken, üç gün önce de bir kuzu ayaklarından biri eksik olarak dünyaya geldi. Ahır içinde rahat edemeyen kuzu, 3 bacağı üzerinde ayakta durabilirken, yürümeye çalışınca hemen düşüyor. İl genelinde son yıllarda sık sık ölü ve sakat hayvan doğumlarıyla karşılaştıklarını anlatan Mehmet Yeşil isimli hayvan üreticisi, bunun Ermenistan’daki Iğdır sınırında faaliyeti devam eden Metzamor Nükleer Santrali’nden kaynaklandığını savundu. Yeşil, çok yakın bir yerde nükleer santral olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Uzun yıllar faaliyette bu santral. Yaşadığımız beldede çok sayıda hayvan bu şekilde doğuyor. Bu sakat doğumlarda nükleer santralin etkisinin olup olmadığının araştırılmasını talep ediyorum. Genelde arkadaşlarımızla konuştuğumuzda, hep aynı sorunla karşı karşıyalar; ya hayvan şişkin doğuyor ya ölü doğuyor ya da sakat ve küçük doğuyor."
Rıdvan Yeşil ise, geçen yıl başka bir buzağının yarım bacakla dünyaya geldiğini ve kısa bir süre sonra öldüğünü anlattı. Kuzunun yürüyemediğini belirten Yeşil, şunları söyledi: "Yıllardır hayvancılık yapıyorum, bu kuzunun annesi son derece sağlıklı. Kuzumun bir bacağı yarım durumda. Bu şekilde yaşatmaya çalışıyoruz. Kendi ellerimle besliyorum. Daha ne kadar yaşar bilemem. Geçen yıl bir buzağı aynı şekilde doğmuştu kısa süre sonra ölmüştü. Bu kuzumun hayatta kalmasını istiyorum. Her yıl 30- 40 hayvanımız ölü ve sakat doğuyor. Yetkililerin bunun sebebiyle ilgili bize yardım etmelerini istiyoruz”
Yeşil, bulundukları bölgede çok sayıda hayvanın bu şekilde sakat doğduğunu ve bunun yetkili kurumlarca araştırılması gerektiğini belirtti.