Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Özbekistan’ın kırsal bölgelerinde sağlık hizmeti verilmesi amacıyla Sağlam Evlat Vakfı’na hibe edilen 2 adet mobil klinik, 2014 yılında 34 bin 758 kişiye sağlık hizmeti sundu.
Özbekistan nüfusunun yüzde 48,2’sinin yaşamakta olduğu kırsal kesimlerde sağlık hizmetlerinde zorluklar yaşanıyor. Ülke genelindeki yaklaşık 3 bin sağlık ocağı genel olarak ilçe merkezlerinde konumlandığından merkezden uzakta yaşayan halkın sağlık ocaklarından faydalanma imkanları kısıtlı olduğundan Özbekistan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 1993’de kurulan Sağlam Evlat Vakfı, mobil kliniklerle merkezden uzak köy ve yerleşim yerlerinde sağlık taramaları yapıyor. TİKA tarafından sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, hamile kadınlar ve çocukların sağlık kontrollerinin düzenli yapılması ile hastalıkların teşhisi ve tedavisine ilişkin faaliyetlerde kullanılmak üzere tam donanımlı mobil klinik temin edildi. 2 milyonun üzerinde nüfusa sahip Semerkant ilinde kullanılan mobil klinik içerisinde renkli ultrason, elektrokardiyogram, portatif otoklav ve kolposkop cihazları da yer aldı. Kadın hastalıkları, çocuk doktoru ve endokrinoloji uzmanlarından oluşan sağlık ekibiyle hizmet veren mobil klinik aracıyla 2014’ten bu yana ortalama 34 bin 758 kişiye sağlık hizmeti götürüldü.
Fergana ve Semerkant vilayetinin ücra bölgelerinde mobil klinik araçları ile ve Özbekistan Bakanlar Kurulu’nun 22 Şubat 1996 tarihli “Medikososyal yardım ekiplerinin teşkili ve faaliyetlerine ilişkin” 71 sayılı Kararnamesi doğrultusunda 307 köy ve bin 101 ailede özellikle doğum yapabilecek yaşta olan kadınlar, çocuk ve erişkinlerin sağlık kontrolleri gerçekleştirildi. Seyyar ekipler 3 bin 805 ailenin sosyal ve tıbbi durumunu inceleyerek, toplam 34 bin 758 kişiyi sağlık taramasından geçirdi. Sağlık taraması çalışmaları kapsamında çocuklar, erişkinler ve kadınlar için toplam 19 bin 559 kişi arasında erken evlenmenin olumsuz sonuçları, üreme sağlığı, akraba evliliği ve genetik hastalıklar, iyot yetmezliği, AIDS nedir, erişkin kızlar arasında üreme sağlığının korunması, sağlıklı yaşam gibi konularda 432 sunum yapılarak, bilgilendirme ve bilinçlendirme aktiviteleri gerçekleştirildi. Çalışmalar kapsamında ayrıca Özbekistan Sağlık Bakanlığı ve Kadınlar Komitesi ile mutabakat halinde Sağlam Evlat Vakfı tarafından 6 bin 87 adet broşür yayımlandı.