SAMSUN (AA) - Samsun'da, Kızılırmak Nehri'nin taşıdığı alüvyonların oluşturduğu, doğal özellikleri büyük ölçüde korunabilmiş Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanı Kızılırmak Deltası'nın UNESCO'ya girmesi için çalışma yapılıyor.

Samsun Valisi İbrahim Şahin ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde incelemelerde bulundu.   

Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de 400 civarında kuş türü bulunduğunu, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde ise 352 kuşun görüldüğüne belirtti.

Deltanın 55 bin hektarlık alana sahip olduğunu, 12 ay boyunca farklı kuş türlerine ev sahipliği yaptığını dile getiren Şahin, kuş türlerinin yanı sıra sürüngenler, balık türleri, yılkı atları, manda ve kömüş gibi farklı hayvanların görülebildiği deltanın, turizme kazandırılmasını hedeflediklerini söyledi. 

Doğal yaşamın korunması için deltada bir dizi güvenlik önlemi aldıklarını bildiren Şahin, şöyle devam etti:

"Hem 19 Mayıs hem de Bafra ilçesi tarafına ahşap kulübeler koyduk. Jandarma bundan böyle 24 saat o kulübelerde nöbet tutacak. Kesinlikle burada avlanılamayacağını, öyle kolaylıkla silah sıkamayacağını insanlara söyleyecekler. Bunlara uymayan olursa yasal işlem yapacağız. Avcıların bölgede kuş vurmakla övünmek yerine buradaki kuş türlerinin ve sayılarının artmasına destek olmalarını bekliyoruz. Diğer taraftan burası güvenilir bir alan olacak. Her isteyen istediği gibi girip çıkamayacak ama belirli şartlar dahilinde isteyen de ailesi, arkadaşlarıyla gelip piknik yapabilecek."

Şahin, delta içine araç sokulmayacağını, yerine akülü araçlar kullanılacağını, ayrıca göllerde motorlu botların yerine elektrikle şarj olabilen motor gücü düşük sesiz kayıkların kullanılacağını anlattı.

-  "2-3 ay içerisinde başvuruyu yapacağız"

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz ise Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin dünya genelinde önemli bir yer olduğunu vurguladı.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni turizme kazandırmak için tanıtım çalışmaları yapacaklarını dile getiren Yılmaz, deltanın UNESCO'ya girebilmesi için de hazırlık yaptıklarını söyledi.

Bunun için çalışmaların sürdüğüne işaret eden Yılmaz, "Hazırlıklar yapıyoruz. UNESCO'ya başvurmak için yapılması gereken bürokratik çalışma, ön listeye girme çabası var. Bunun için bilim insanları hazırlıklar yapıyor. Dosya hazırlıyorlar. Hazırlık sürecini muhtemelen 2-3 ay içerisinde bitireceğiz ve başvuruyu yapacağız" dedi.

Yılmaz, deltada kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerini, mevcut yapıların da tümünü yıkacaklarını ifade ederek, doğal yaşamla çevre köyleri koruyacaklarını söyledi.

Köylerde hayvansal ürün üretiminin geliştirilmesini istediklerini dile getiren Yılmaz, köylerde özellikle manda sütü ve yoğurdunu geçim kaynağı haline getirerek, vatandaşların ekonomisini canlandırmak istediklerini kaydetti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde habitatın karşılaşabileceği salgın hastalıkların önüne geçebilmek için bir klinik kurduklarını, bu konudaki çalışmaların halen sürdüğünü belirten Yılmaz, "Bir salgın hastalıktan belki geç haberimiz olur diye buraya bir veteriner atadık. Kuş gözlem kulelerinden birine veterineri yerleştirdik. Veteriner hekim, burada numuneler alsın, otopsi yapsın istiyoruz" diye konuştu.

Kısa süre önce yaklaşık 3 milyon lira maliyetle deltada doğal yaşamın tozdan ve sesten etkilenmemesi için beton yol yaptıklarını belirten Yılmaz, "Doğaya zarar vermemesi için asfaltı tercih etmedik. Canlı hayatı korumak için çaba gösteriyoruz. Güvenlik hizmetleri kapsamında yaptırılan jandarma kulelerini de dokuyu bozmaması için doğal malzemelerden oluşturduk" diye konuştu.

Yılmaz, leyleklerin varlıklarının yoğun olarak görüldüğü ve "Leylek TOKİ'si" olarak adlandırılan Doğanca mevkisinde Leylek Gözlem Kulesi inşa edeceklerini anlatarak, gelecek yıl gelecek leyleklerin yeni doğacak yavrularının ayaklarına çipler takarak yaşantılarını izleyeceklerini kaydetti.