MANİSA'nın, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin öldüğü facianın meydana geldiği Soma İlçesi'nde, her ayın 13'üncü gününü 'Madencileri Anma Günü' ilan eden madenci yakınları, bugün de yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün sonunda Madenci Anıtı'na karanfil bırakan topluluk, facia sonrası verilen sözlerin unutulduğunu söyleyerek tepki gösterdi.
Ülkeyi yasa boğan Soma'daki maden faciasının üzerinden 10 ay geçti. Acılar halen tazeliğini korurken, Sosyal Haklar Derneği Soma Şubesi tarafından düzenlenen yürüyüşe faciada yaşamını yitiren madencilerin yakınları katıldı. Her ayın 13'üncü gününü 'Madencileri Anma Günü' ilan ettiklerini belirten madenci yakınları, Ege Linyit İşletmeleri Müessesi Müdürlüğü (ELİ) önünde bir araya geldi. Yaklaşık 30 kişilik grup; 'Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız', 'Sorumlulardan hesap soracağız' yazılı pankart, 'Yastayız, isyandayız. Hesabını soracağız', 'Kader değil cinayet' yazılı döviz ve "Soma'yı unutma, unutturma" sloganları eşliğinde Beşyol Kavşağı'ndaki Madenci Anıtı'na yürüdü. Baret takan madenci aileleri, yanlarında getirdikleri kırmızı karanfilleri anıta bıraktı.
Faciada oğlu Uğur Çolak'ı yitiren İsmail Çolak, "10 ay önce Soma'da madencimiz yani canlarımız, eşlerimiz, çocuklarımız feci bir şekilde katledildi. Yüzlerce kadın eşsiz, yüzlerce çocuk babasız kaldı. Herkesin katliam olduğu gibi bu olaya sorumlular fıtrat dedi. Halkımızın yardımlarından oluşan paraların bir kısmını AFAD üzerinden verdikleri zaman sorunu çözeceklerini düşündüler. Oysa gidenler geri gelmeyecek! Kimse çocuklara babalarını, eşlere sevdiklerini, analara oğullarını geri vermeyecek. Bunu biliyoruz. Ancak bu ülkede her gün en az 5 işçinin bir yılda 2 bine yakın insanın iş kazalarına kurban edildiği bir ülke olmaktan çıkartmanın yolunun da Soma'yı unutmamaktan unutturmamaktan geçtiğini de biliyoruz. Soma'yı unutmamanın ise aradan geçen 10 ayda 305. gününde ve verilen onca söze rağmen Soma'da ve Türkiye'nin tüm madenlerinde ve tüm işyerlerinde değişmeyenleri değiştirmekten geçtiğini de biliyoruz. Onun için diyoruz ki her ayın 13'ünde madenci heykelinin önünde toplanarak Soma'yı unutmamak ve unutturmamak için sokağa çıkacağız. Bugün Soma darda, 10 ayda madenlerde gerekli önlemleri alarak üretime geçme imkanları varken bunun yerine binlerce işçiyi sokağa atarak tazminatlarını ödemeyerek açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar" diye konuştu.
Açıklamanın ardından topluluk Madenci Anıtı'nın önünden ayrıldı.

FOTOĞRAFLI