KONYA'da Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yoğun bakım ünitesi görevlisi hemşire Esma Şen, felçli ve yatalak hastaların, yataklarında yıkanabilmeleri için 'Yatalak hasta yıkama sistemi' geliştirdi. Şen, yıkama sistemi için patent başvurusunda bulundu. 
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi'nde sorumlu hemşire olarak görev yapan Esma Şen, uzun süre yatağa mahkum olup tedavisini sürdüren ya da ömür boyunca yatağa mahkum olan hastaların yıkanmalarının güç olduğunu görünce bir sistem geliştirmeye karar verdi. Hastaların yatağında yıkanırken, çevresini de ıslatmaması için araştırma yapan Şen, brandaya benzer bir örtü yatağın üzerine serildikten sonra, hastanın yıkanabileceği bir sistem geliştirdi. Su tahliyesi için de özel bir düzenek hazırlayan Şen'in, 'Yatalak hasta yıkama sistemi' adını verdiği bu sistem, yaklaşık 10 aydır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kullanılıyor.
10 yıllık hemşire olduğunu ve bu süreçte yoğun bakım ünitelerinde görev yaptığını belirten Esma Şen, son 1,5 yıldır da Beyin ve Sinir Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi'nde sorumlu hemşire olarak görev yaptığını söyledi. 
Yatağa mahkum hasların ıslak ve sabunlu bezlerle temizlenmesinin sağlandığını hatırlatan Şen, şöyle dedi:
''Daha önce çalıştığım hastanelerde de yoğun bakım servisinde yatan hastaların temizlenmesi oldukça büyük sorunlara yol açmaktaydı. Islak ve sabunlu bezlerle hastalarımıza gerekli temizliği yapıyorduk. Ancak bu, hasta hijyeni açısından yeterli olmuyordu. Bunun üzerin ne yapılabilir diye araştırdığımda böyle bir sistemin kolaylık sağlayacağını düşündüm. Bu sistem hastanın yatağının altına su geçirmeyen ve gideri olan bir bez çarşaf gibi serilerek hiçbir yaşam destek cihazını riske atmadan, son derece güvenli, hastayı yatak ortamından ayırmadan hijyenik koşullarla kapsamlı bir şekilde bol su ile yıkamaya olanak sağlıyor.''
PATENT İÇİN BAŞVURDU
Sistemin yaklaşık 10 aydır hastane bünyesinde yüzlerce kez kullanıldığını ve oldukça başarılı sonuçlar alındığını ifade eden Şen, ''Bu ürün, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği ve Başhemşireliğince de onaylanan, kullanımı uygun görülmüş bir üründür. Yeni bir buluş olarak kabul edilen bu sistem, 2014 yılının kasım ayında Patent Proje Pazarı’nda ilk defa ticari olarak tanıtılmış ve patent başvurusunda bulunulmuştur. Bu ürünü ilerleyen zamanlarda daha da geliştirerek, tek kullanımlık hale getirmeye çalışacağız. Sistemin pazara sunumuyla meslektaşlarımın ve hizmet gören hastaların fayda görmesini umut etmekteyim. Hemşirelik bakımı adına mesleğimin daha etkin, etik, kapsamlı hizmet verebilmesini diliyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI