Malatya’nın Darende ilçesinde İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda üreticilere ‘İyi tarım uygulamaları’, ‘Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na yapılacak olan projelerin sunumuyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Ilıca Mahallesinde düzenlenen etkinlikte kayısıda entegre mücadelesi ile ilgili sunumun yapılırken toplantıda, TKDK’ya sunulan projelerde bir önceki dönemlerdeki hibe desteğinin yüzde 50 olduğu, bugün ise bu oranın yüzde 60’a çıkartıldığı kaydedildi.
Toplantıda bir konuşma yapan Malatya Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Bakanlıklarının artık üretene ve yatırım yapana destek verdiğini belirterek şöyle konuştu:
“Tarım Bakanlığının yaptığı destekler, tarımsal desteklerin aşağı yukarı, tamamına yakını hibe şeklinde yapılan destekler. Eğer bir yerde üretim varsa bir yerde yatırım varsa, hayvancılık yatırımları varsa, üretiliyorsa, Tarım Bakanlığı her türlü desteği veriyor. Yani tarımsal aşama tarlada başlamak kaydıyla, tarladan başlayıp önümüze gelinceye kadar gıdanın her türlü aşamasında bizde destek var. Burada örnek veriyorum; nohut ürettiyseniz, bu sene Sayın Başbakanımız da Bakanımız da açıkladı, özellikle geçen seneki destek iki katına çıkartıldı bakliyat, nohut desteklemeleri. Sadece Malatya’ya 50 milyonu aşan bir hibe desteği dağıttık. 50 milyon sadece bizim, TKDK’nınki ile beraber yıllık 80 milyonu buluyor. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Malatya’da yine Tarım Bakanlığının aynı kaynaklarıyla desteklenen yarısı veya üçte ikisi malumunuz 74 milyon lira da hasar tazminatı dağıtıldı”
TKDK Yerinde Kontrol Uzmanı Murat Tunç ise, TKDK tarafından şimdiye kadar yaklaşık 800 milyon Euro dağıtıldığını söyledi. Tunç, “Bu yıl da verilecek para ile birlikte 800 milyon Euro hibe olarak dağıtıldı. Şu anda 2.İPARD başlayacak ve 2.İPARD’da destek oranları artacak. Yani bizim yüzde 50 dediğimiz oranlar yüzde 60’lara, yüzde 65 dediğimiz oranlar da yüzde 70’lere çekilecek ve İPARD 2’de dağıtılacak miktar, Avrupa Birliği’nin verdiği miktar 830 milyon Euro ve bir de Türkiye Devletinin katkısı var. O da yaklaşık 250 milyon Euro. Yaklaşık 1.1 milyar Euro para hibe olarak dağıtılacak. Malatya’da geçen sene yaptığımız ödeme miktarı, hibe oranı sadece Avrupa Birliği katkısı, yani Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı katkı haricinde yaklaşık 7 milyon Euro. Ama başka şehirlerde bunlar daha fazla. Mesela Ankara’da 40-50 milyon Euro. Bu bir yarış gibi. Hiçbir şekilde çekinmenize gerek yok. Yeter ki bir proje getirin, o projenin karşılığını fazlasıyla alacaksınız” dedi.
Darende Kaymakamı Bünyamin Kuş ise yaptığı konuşmasında, Darende’deki projelerin başarısına değinerek şunları söyledi:
“2007 ile 2013 yılları arasında kırsal kalkınmaya Avrupa Birliği’nin ayırdığı para 854 milyon Euro, inanılmaz bir rakam. Neredeyse 1 milyar Euro’ya yakın bir para. Buradan yararlanabilmenin tek yolu proje yapmak. Siz proje yaparsanız yararlanabilirsiniz. Dolayısıyla Türkiye bu konuda ilk başta biraz zayıf kaldı. Mesela ben kendi ilçem adına söyleyeyim. İlk 9 çağrıda, yani yaklaşık 4-5 yıl boyunca hiçbir projemiz geçmedi. Ne zaman ki 10., 11. ve 12., çağrıda Darende genelinden bahsediyorum somut bir şey, 103 tane projemiz geçti. Yani geçecek değil, geçti. 17 milyon 590 bin lira bir hibe dağıtımı oldu, toplam olarak. Darende şartlarında büyük bir olay ve bu şartlarda 2013’te Türkiye’de en çok proje yapan ilçe seçildi. Darende de bizim amacımız, bu ayrılan hibelerden, paralardan, ödeneklerden mümkün olduğu kadar sizlerin daha çok yararlanması. Burada genel bir ifade olarak söylüyoruz da, somuta indirgediğimiz zaman herhangi bir talebiniz, isteğiniz olursa İlçe Tarım Müdürlüğü ile irtibata geçmeniz bizim için yeterli” diye konuştu.