Kuzey Kore, Amerika’nın Güney Kore ile yapacağı askeri tatbikattan vazgeçmesi durumunda Amerika ile doğrudan görüşmelere başlayabileceklerini açıkladı.
Kuzey Kore’nin BM Daimi Elçisi An Myong Hun, ABD’yle ilişkiler ve nükleer denemelere ilişkin açıklama yaptı. Hun açıklamasında, ABD’nin Güney Kore ile yapılacak askeri tatbikatlardan vazgeçmesi durumunda direkt görüşmelerin başlayabileceğini ifade etti. Hun, görüşmelerin Kore Yarımadası’na değişiklikler getireceğini de ifade etti. Görüşmelerin Kuzey ve Güney Kore arasında daha kapsamlı işbirliği sağlayacağını belirten Hun, “Eğer öneri bu yıl hayata geçirilirse birçok şeyin gerçekleşmesi mümkün olacak” dedi.
ABD hükümetinden yapılan açıklamada ise, Kuzey Kore hükümetinin Güney Kore’nin askeri tatbikatlara katılımın geçici olarak durdurulmasına karşılık nükleer denemelerin askıya alınması önerisini reddetti. Açıklamada, Kuzey Kore ile yapılması önerilen görüşmelere açık olunduğu da kaydedildi.
Güney Kore’de görev yapan yaklaşık 30 bin Amerikan askeri, Kore güçleri tarafından her yıl gerçekleştirilen askeri tatbikatlara katılıyor.