Fransız haber Ajansı (AFP), Rusya’da internette, Vladimir Putin hükümeti yanlısı yorumlar yapmak için maaş aldığı iddia edilen ‘trolleri’ araştırdı. AFP’ye konuşmaya ikna olan ‘troll’ Lyudmila Savchuk, iki ay önce internette gördüğü bir ilan üzerine bu işi yapmaya başlamış. Ülkenin ikinci büyük kenti St Petersburg için iyi bir para olan 700-800 dolar aldığını belirten Savchuk, maaşın kendisini cezbettiğini söylüyor. Savchuk’un iddiasına göre, bir troll’ün görevi internette forumlara “Putin harika”, “Ukraynalılar Faşist”, “Avrupa çöküyor” gibi yorumlar yapmak. Savchuk, “Bizim işimiz tüm olayları hükümetin politikaları ve Putin’in kişiliğini övecek şekilde yorumlamak” diyor. Savchuk, Live Journal adlı popüler Rus sosyal medya platformunda bir ev hanımı, bir öğrenci ve bir sporcu olmak üzere üç farklı profil yürütüyor. Günde ortalama 100 yorum yapması gerekiyor. Savchuk’a her Sabah o günkü görevi bildiriliyor, savunacağı konuların listesi veriliyor.



‘Apolitik öğrenciler’


Örneğin “Ukrayna IMF yardımını garantilemek için reform planını onayladı” başlıklı görevi kapsamında Savchuk’un olumlu gibi görünen haberi olumsuzlaştırması gerekiyor, bunun için “Ukrayna hükümetine göre ordunun ihtiyaçları halkın ihtiyaçlarından daha önemli” gibi yorumlar yaptığını anlatıyor. St Petersburg’taki binada çalışanların büyük kısmının öğrenci olduğunu belirten Savchuk, “Apolitikler ve hiçbir şeyi ciddiye almıyorlar. Bu onlar için sadece para kazanma yolu” diyor.


Savchuk, az sayıda işini büyük bir zevkle ve görev bilinciyle yapan kişilerin de olduğunu ekliyor.

 

Dil bilenler aranıyor

 

St Petersburg’taki merkez, ilk kez 2013’te, muhalif Novaya Gazeta’nın haberi ile gündeme geldi. 400 çalışanı olan merkez ‘içerik yöneticisi’ adı altında ilan veriyor. Birçok Rus gazetesi bu olay nedeniyle yorum bölümlerini kapatmış.İddiaya göre, ekim ayında 4 katlı yeni bir binaya taşınan merkez büyütüldü. Şimdi photoshop ve dil bilen kişiler aranıyor.