SAMSUN (AA) - Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Ester Lauferova, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO)  Başkanı Salih Zeki Murzioğlu'nu ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Lauferova, geçen yıl konsolosluğa bağlı şehirlere ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirterek, "Ziyaretler çerçevesinde bölgeden çok etkilendik. Ülkemiz için bazı fırsatlar olduğunu gözlemledik. Daha sonra bölgeyle ilgili neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Bu arada uzun süredir konsolosluğumuz ve odanız arasında çok sıkı ve samimi ilişkiler de göz önünde bulundurularak, Samsun'u Karadeniz bölgesinde beraber çalışabileceğimiz ana nokta olarak tespit ettik" dedi.

Sektör belirlemek için değerlendirmede bulunduklarına işaret eden Lauferova, şunları kaydetti:

"Bu arada Prag'la da istişare halinde olduk ve Samsun'da büyük potansiyel olduğunu kendilerine ilettik. İstişareler neticesinde sektör olarak gıdayı belirledik. Bu yıl Ankara Büyükelçiliğimizden farklı olarak iki proje yaptık. Biri Samsun'la ilgiliydi ve bu proje kabul edildi. Belki küçük bir proje olarak görülebilir ama bizim için çok önemli. Çünkü tüm dünyadan gelen projelerle yarıştık ve bizim hazırladığımız proje Dışişleri Bakanlığımızca kabul edildi. Proje belki küçük görülebilir ama sonuçlarıyla ilgili büyük beklentilerimiz var. Bu projenin aynı zamanda ileride yapacağımız işbirliklerine de büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Proje çerçevesinde Çek Cumhuriyeti'nde gıda sektöründe başarılı ve potansiyeli olan firma temsilcilerimizi Samsun’a getireceğiz ve kentteki olanakları kendilerine sunacağız. İyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum." 

STSD Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun'un geçmişten gelen ticaret geleneğine sahip olması nedeniyle bölgenin merkezi konumunda olduğunu kaydetti.

Samsun'un sahip olduğu alternatifli üretim ve hizmet altyapılarıyla potansiyeli oldukça yüksek bir şehir olduğunu ifade eden Murzioğlu, "Samsun şu an güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmiş, kendisi için yol haritasını belirlemiştir. Samsun Türkiye'nin yükselen yıldızı, önemli bir bölgesel güçtür. Samsun, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında; konumu, potansiyeli, üretim altyapısı, lojistik fırsatları, sosyo-kültürel imkanları, yetişmiş insan gücü ile bölgenin en önemli aktörüdür" şeklinde konuştu.