TRABZON (AA) - Akçaabat ilçesinde Osmanlı döneminden kalma bir mezar, kazılarak tahrip edildi.

İlçenin Osmanbaba Mahallesi'nde, Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğünce koruma altına alınan ve Osmanlı dönemine ait olduğu belirtilen mezar, kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişilerce kazıldı.

Mahalle sakinlerinin sabah durumu fark ederek bilgi verdiği mahalle muhtarı Ali Birinci, olay yerine geldi. Mezarın ve Osmanlıca yazılı mezar taşlarının tahrip edildiğini gören Birinci, güvenlik güçlerine ihbarda bulundu.

Polis, olayla ilgili kişi ya da kişilerin tespiti için çalışma başlattı.

Muhtar Birinci, AA muhabirine, olayın gece meydana geldiğini belirterek, "Sabah yoldan geçen vatandaşlar mezarın kazıldığını görünce beni aradı. 'Mezar açılmış, cenaze mi var' diye sordular. Gelip baktığımızda bu manzarayla karşılaştık" dedi.

Mezarın dedelerine ait olduğunu ifade eden Birinci, "Bu mezarlıkta dedemin amcalarının yer aldığını biliyoruz. En az 150 yıllık bir mezar, bu şekilde tahrip edilmesi üzüntü verici. Olayı duyar duymaz polise ve zabıtaya haber verdik ve tutanak tutuldu. Bu işi yapanların yakalanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Birinci, mezarlıkta ilk kez böyle bir olay yaşandığını kaydederek, "Mezarlığa zarar vermek insanlık dışı bir şey. Mezarlıklar bizim kutsalımızdır. Kutsalımızı mahvettiler. Osmanlı Türkçesi ile yazılmış mezar taşları da mahvoldu. Bu yapılan bizim geleneklerimize, örfümüze, adetimize saygısızlıktır. Büyük üzüntü içindeyiz" ifadesini kullandı.