KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, ölümün 3. yıldönümünde mezarı başında anıldı.
Başkent Lefkoşa’daki Cumhuriyet Parkı’nda saat 10.00’da başlayan törene Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş ve ailesi ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yanı sıra, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, bakanlar, diğer sivil ve askeri yetkililerle, siyasi parti, üniversite, dernek, kurum, kuruluş ve okul temsilcileri yanında öğrenciler katıldı.
Törende, protokol sırasına göre Denktaş’ın kabrine çelenklerin konulması, saygı marşı, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile bayrakların göndere çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu, Büyükelçi Akça, KTBK Komutanı Savaş ve GKK Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt özel defteri imzaladı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, anma töreninde yaptığı açıklamada, “Halkımız uyanıktır ve yaşanan bazı sıkıntılara rağmen devletinin egemenliğinin öneminin bilincindedir. Barışçıyız ama özgürlüğümüzü teslim edecek teslimiyetçi bir anlayış içinde asla değiliz” dedi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ölümünün üçüncü yılında, Kıbrıs Türk halkı için yaptığı hizmetlerin hâlâ capcanlı olduğuna dikkat çekerek, “En önemlisi Devletimiz yaşıyor, yüceliyor. Onun, Kıbrıs davamızın savunulmasında ortaya koyduğu temel görüşler ve politikalar hâlâ yolumuzu aydınlatıyor” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının Denktaş’ın söyledi gibi Atatürkçü çizgiden ayrılmadan, Anavatan Türkiye ile el-ele, gönül gönüle kurduğu devleti sonsuza kadar yaşatacağını vurguladı.
Kıbrıs Türklerini toplum olma noktasından, “devlet” noktasına taşıyan sürecinin mimarına ve uygulayıcısına bir kez daha Allah’tan rahmet dilediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rauf Denktaş’ın, bir Mücahit, diplomat, dava avukatı, devlet adamı olarak varoluş ve özgülük mücadelesine damgasını vurduğunu, tarihteki şanlı yerini aldığını söyledi. Denktaş’ın destansı hayat hikâyesinin özgürlük ve mücadele edenler için örnek teşkil edecek nitelikte olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Ne mutlu Kıbrıs Türkü’ne ki, Denktaş gibi bir kişiyi yetiştirmiş, yok olma noktasından devlet sahibi bir halk noktasına gelmiştir. Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesini, Denktaş’ın mücadelesini, yaptıklarını çok iyi bilmeli, anlamalı ve anlatmalıyız. Çünkü, ancak bilinçli halklar, kitleler geleceğe güven içinde uzanabilirler. Eğer bilinçli değilseniz esen rüzgârlar, akımlar, yapılan propagandalar sizi istenmeyen noktalara sürükleyebilir” dedi.
Denktaş’ın Kıbrıs sevdalısı ve vatansever olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Denktaş’ın yaşamının her zerresinde, bu topraklara duyduğu sevgiyi görmenin mümkün olduğunu söyledi. Denktaş’ın, yaşadığı çağı doğru okuduğunu, çağın ulus devletler çağı olduğunu iyi kavradığını ve kendini iyi yetiştirmiş bir Atatürk milliyetçisi olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, O’nun dilinden Atatürkçülük’le ilgili övücü cümlelerin hiç düşmediğini belirtti.
Cumhurbaşkanı ayrıca, “Halkını severdi. Halkla diyaloğu üst seviyedeydi. O, halkın egemenliğin asıl sahibi olduğunun bilinci ile her zaman için kapısını halka açık tuttu, gerektiğinde halkını devreye koymasını çok iyi bildi. Kıbrıs Türkü’nün bağımsızlık davası, O’nun var oluş sebebi, adeta yaşamının ta kendisi idi. Bize çok şey verdi ve çok şey öğretti" dedi.
Kıbrıs Türk halkının 1950’li yıllardan 2005 yılına kadar uzanan yaklaşık 55 yıllık tarihinin her önemli noktasında Kurucu Cumhurbaşkanı’nın yaşamsal kararları ve katkıları olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “O, gayesine ulaşmış muzaffer bir dava adamıdır. Bir zamanlar hayalini kurduğu devlet kurma olayı, verilen mücadele sayesinde gerçekleşmiştir ve o devlet yaşıyor” dedi. Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı’nın üniversitelere, turizme, ekonomiye, eğitime, gençliğe, çevreye, maneviyata önem verilmesini istediğini, egemenliğe, devlete, Anavatan Türkiye’ye dört elle sarılmak gerektiğini söylediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün gelinen noktanın hiç de küçümsenecek bir nokta olmadığını, ama daha ileri gidilmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, bunun için yapılması gerekenin sahip olunan değerleri yıpratmak, yok saymak değil, tam tersine onlara sahip çıkarak çok çalışmak, birlik beraberliğe gereken önemi vermek olduğunu kaydetti.
Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’la en uzun süre çalışan Başbakan’ın kendisi olduğuna dikkat çeken Eroğlu, aralarında hep saygı ve sevgi olduğunu, çoğu zaman hep birlikte hareket ettiklerini, zaman zaman da rakip olduklarını ama bir birlerine karşı sevgi ve saygıyı hiç yitirmediklerini vurguladı. Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın kendisine sık sık “Devlete, egemenliğe, halka, sahip çık” dediğini anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Ben bunu Cumhurbaşkanımızın Kıbrıs Türk halkına ve bana en önemli vasiyeti olarak değerlendiriyorum ve ona sesleniyorum: Sözümde duruyorum; Duracağım. Kıbrıs Türk halkını asla devlet sahibi egemen bir halk noktasından geriye düşürmeyecek, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden asla taviz vermeyeceğim. Bu asla antlaşmadan kaçmak değildir” ifadelerini kullandı.