Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, vergi vermenin para almak anlamına gelmediğini aksine toplumun refahını yükseltmek için gerekti olduğunu söyledi.
Kastamonu Defterdar Vekil Ali Ateş, Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ı ziyaret etti. Ziyarette, verginin önemine dikkat çeken Ateş, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, dünyanın her yerinde vergi vermenin büyük önem taşıdığını belirterek, “Her ülkenin insanları, vergilerinin vererek ülkesinin ayakta durmasını sağlamaktadır. Bu yüzden vergi vermek, çok önemsememiz gereken bir laftır. Her bakımdan, birlik, beraberlik, yatırımların tek faktörü vergidir. İyi bir ülke, iyi bir devlet, iyi bir topluluk, refah içerisinde yaşamak istiyorsak vergi vermemiz gerekiyor. Belki, insanlık için vergi soğuk bir laftır. Vergi denildiği zaman insanlar soğuk davranıyor. Vergi vermeyi önemsememiz gerekiyor. Vergi vermemiz gerekiyor ki, geleceğimizin teminatıdır. Çocuklarımızın, torunlarımızın teminatı vergidir” dedi.
Vergi vermeyi ciddiye almaları gerektiğine işaret eden Başkan Babaş, “Ayrıca vergide kayıt dışılığının önlenmesi lazım. Bu konuda devletler ne kadar istikrarlı olsa da temeli yine halka dayanıyor. Bu yüzden halkın, vergi konusunda bilinçlendirilmesi lazım. Vergi’nin sadece insanlardan para toplamak olmadığını, toplumun gelişmesinin en önemli faktörlerden birisini olduğunun iyi anlatılması gerekiyor. Bu konuda görevler Maliye Bakanlığımızda çalışan arkadaşlarımıza ve basın mensuplarına düşüyor. Bu konunun duyurulmasında ve vatandaşlara anlatılması noktasında Kastamonu Belediyesi ve Belediye Başkanı olarak ben, her türlü yardımcı ve destekçisi olurum” diye konuştu.
Babaş, şöyle konuştu: “Bugün her şeyi istiyoruz. Örneğin, Kastamonu’da son günlerde Kırık Barajı’nın yapılmasını istiyoruz. Bunların yapılabilmesi için öncelikle vergimizi vermemiz gerekiyor. Bu yüzden verginin önemini, iyi anlatıp iyi dinlememiz gerekiyor. Kastamonu, Türkiye’de vergi ödemesinde iyi bir sıralamada bulunuyor”
Türkiye’de en çok vergiyi devlet memurlarının verdiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Babaş, şunları söyledi: “Verginin öneminin anlatılabilmesi için öncelikle esnaflar üzerinde çalışmalar yapılması gerekiyor. Vergiyi bilinç altına yerleştirerek, ödenmesi için eğitimler vermemiz lazım”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Kastamonu’ya büyük destekleri olduğunu vurgulayan Başkan Babaş, “Tarihi ve kültürel yapıyı korumak için sayın bakanımız, bizlere destek veriyor. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. Borçlu bir belediye değiliz. Kendi imkanlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Hazırladığımız projeler, belediye bütçesinden karşılanabilecek projeler oluyor. Özellikle Maliye Bakanlığına bir borcumuz yok, hatta alacaklarımız var. Kastamonu Belediyesi olarak, resmi kurumlardan gelen paraları alamıyoruz. Almakta büyük güçlük çekiyoruz. Bazen, resmi kurumların yaptıkları ödemeler çok gecikiyor. Bununda bizlere, bir anlamı olmuyor. Bu yüzden biraz, sıkıntılarımız oldu. Resmi dairelerden alacaklarımızı bir türlü tahsis edemiyoruz”
Babaş, şöyle devam etti: “Artık iletişim çağında yaşıyoruz. Su aboneliği için belediyeye gelen bir vatandaşımızdan artık nüfus cüzdanı fotokopisi gibi evraklar istenmemsi lazım. İletişim çağında, artık fotokopi istemek veya vergi numarası gibi evraklar istemez saçma oluyor. Bunları bazen, belediye olarak bizlerde yapıyoruz. Oysa bilgisayar ekranında her türlü bilgi var. Oradan bakıp işlem yapabilir. Artık bu imajı silmemiz lazım. Devlet memurunda korkulmaz. Her şey artık bilgisayar ekranından yapılıyor imajını vermemiz gerekiyor.
Kastamonu’da il merkezinin nüfusu arttı fakat genel nüfusumuzda bir artış yok. İl merkezine köylerimizden göç alıyoruz. Kalkınma Bakanlığını geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğimizde il merkezine, köylerden göçün olduğunu söyledim. Çünkü Kastamonu’ya yatırım yapılmazsı, Kırık Barajı yapılmayıp, kapalı sulamaya geçilmezse, bu sulama sistemini köylere götüremezsek, çiftçiler sulama yapamazsa illaki göçü önleyemiyoruz dedim. Bu konuları teknik olarak anlattık. Bunlara değindikten sonra ancak Kırık Barajı’nın sözünü alabildik. Ortaya teknik olarak bir şeyler koymazsanız, siyasiler sizi yaptığımız projelerde desteklemiyor”