1920-1980 dönemi Türk mobilyalarının güzellikleri, gizli kaldıkları alanlardan bugüne ulaştırıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türk mobilya tarihine bilimsel perspektifte ışık tuttu ve mobilyaları bilimsel inceleme ile arşivledi.
İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından yürütülen ‘Türkiye’de Modern Mobilya Dokümantasyon ve Arşivleme’ projesi kapsamında incelemeye alınan 1920-1980 dönemine ait 68 mobilya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sergilenmeye başlandı.
TÜRK MOBİLYA TARİHİNE BİLİMSEL PERSPEKTİF
Serginin açılışı İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, akademisyenler, tarihe ürettikleri mobilyalarıyla imza atan sektör temsilcileri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Rektör Prof. Dr. Oğuz Esen, İEÜ’nün kuruluşundan bu yana bilimsel araştırmalara öncelik verildiğine dikkat çekerek, bu çalışmanın da üniversitenin öz kaynaklarıyla gerçekleştirildiğini ve başarılı bir sonuç elde edildiğini söyledi.
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Aşkar da çok uzun uğraşlar sonucunda, Türk mobilya tarihine bilimsel perspektifte ışık tutulduğunu kaydetti.
BİLİMSEL İNCELEMEYLE ARŞİVLENDİ
Sergi hakkında bilgi veren İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz Hasırcı, Türk mobilya tasarımının 1920’de başlayan uluslararası stil modern dönemini, bilimsel incelemeyle arşivlediklerini bildirdi. Doç. Dr. Hasırcı, “Özelikle Türkiye’de dikkate alınmayan bu dönemi gün yüzüne çıkarmayı amaçladık. Bunu yaparken oldukça da zorlandık. Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav ve araştırma görevlileri Seran Borovalı ve Hande Atmaca’nın görev aldığı projemizde, Türk mobilya tasarımındaki 1920 yılından başlayarak 1980’lere kadar uzanan süreçteki uluslararası stil modern dönemini, tek tek toplanan parçalarla incelendik” dedi.
ZARİF HATLAR
Yaptıkları incelemelerde süslemeden uzaklaşılarak tamamen işlevselliğin öne çıktığını belirlediklerini aktaran Doç. Dr. Hasırcı, düz ve zarif hatların egemen olduğunu, hem konut hem de büro kullanımı için tasarlanmış 180 mobilyaya ulaşıldığını ifade etti. Mobilyaların fotoğraflanması ve çizgilerinin ortaya konulmasının yanı sıra, ulaşılabilen üreticiler ve tasarımcılarla röportajlar yaptıklarını belirten Hasırcı, serginin 24 Şubat’a dek gezilebileceğini aktardı.