MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde Roma döneminin önemli limanları arasından gösterilen Soli Pompeiopolis Antik kentinde kazı çalışmaları önümüzdeki günlerde tekrar başlıyor.
Soli Pompeiopolis Antik kentine bu yıl 16'ncı kez kazma vurulacak. Bu yılki kazılarda sütunlu caddenin devamının ortaya çıkarılması hedeflendi. 1999 yılından bu yana Soli Pompeiopolis Antik kentinde kazı çalışmalarını yürüten 9 Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof.Dr. Remzi Yağcı, aralarında arkeolog, mimar ve öğrencilerin de olduğu 80 kişilik ekiple gelecek hafta kazılara başlayacaklarını, çalışmaların yaklaşık 2 ay süreceğini belirtti.
M.Ö 6 ve 7'NCİ YÜZYIL'A UZANIYOR
Prof.Dr. Yağcı, kazılarda, sütunlu cadde bölgesi ve Roma dükkAnlarındaki restorasyonlara yoğunlaşacaklarını anlattı. Prof.Dr. Remzi Yağcı, Erken Roma Dönemi'ne ilişkin önemli buluntular da elde etmek istediklerini anlattı. Höyük alanında da çalışma yapacaklarını belirten Prof.Dr. Remzi Yağcı, şöyle dedi:
"Soli Höyük'te milattan önce 6'nci ve 7'nci yüzyıl Kolonizasyon dönemlerine ilişkin geçen yıl başlattığımız bir çalışma var, bunu devam ettirerek tarihi gün yüzüne çıkarmayı istiyoruz."
Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan da birçok medeniyete ev sahipliği yapan toprağın altındaki kültürel zenginlikleri gün yüzüne çıkarmayı istediklerini söyledi. Belediye Başkanı Tarhan, Soli Pompeipolis'in önemli bir antik liman kenti olduğuna dikkat çekti. Belediye Başkanı Neşet Tarhan, şöyle dedi:
"Soli Pompeipolis bizim için Mezitli'nin dünyaya açılan bir kapısı. Burada festivaller düzenliyoruz. Yer altındaki bu zenginliklerin en kısa sürede gün yüzüne çıkarılması gerekir. Bunlar dünya mirasıdır. Herkesin bunları görmeye hakkı var. Bu tarihi eserler de Mezitli'nin dünyaya tanıtımına ve turizmine önemli katkı sunacak."

FOTOĞRAFLI