Adana’da “Seyhan’daki Sığınmacıların Durum Tespiti ve İlçe Veri Sistem Oluşturulması” projesi kapsamında, Seyhan ilçesinde bulunan 96 mahallede saha araştırması yapılacak.
Seyhan Belediyesi tarafından hazırlanan Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında kabul edilen “Seyhan’daki Sığınmacıların Durum Tespiti ve İlçe Veri Sistem Oluşturulması” adlı projenin açılış toplantısı Yaşar Kemal Kültür Merkezi Necip Fazıl Kısakürek salonunda gerçekleştirildi.
Toplantının açış konuşmasını yapan Seyhan Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürü Güven Boğa, Suriye’den gelen mültecilerin genellikle Seyhan ilçesindeki Dağlıoğlu, Gülbahçesi, Şakirpaşa, Dumlupınar, Meydan, Gülpınar, 19 Mayıs, Sinanpaşa gibi kiraların nispeten daha düşük olduğu mahallelerde yaşadıklarını anlattı. Boğa, kentte, kamplar dışında yaşayan 50 bini aşkın mültecinin olduğunu kaydetti.
Mültecilerin istihdam ve okullaşma oranlarının son derece düşük olduğuna dikkat çeken Boğa, “Toplumsal entegrasyon ve sosyal belediyecilik anlayışıyla pek çok ilke imza atan Seyhan Belediyesi, ülkemizde sayılan 2 milyona yaklaşan Suriyeli sığınmacılara yönelik ilçe bazında yeni bir toplumsal proje başlatıyor. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Türk Tabipler Birliği’nin de iştirakiyle hayata geçirilen proje çerçevesinde Seyhan’daki 96 mahallede toplantılar yaparak çalışmanın ilk adımları atılmış oldu. Projemiz, Türkiye’de bu alanda yapılan ilk örnek çalışmadır. Sığınmacıların sağlık, geçim olanakları, yaşam şartları ve eğitim durumlarıyla ilgili olarak toplanılacak bilgiler ışığında belediyecilik faaliyetlerinin veriminin artırılması, sığınmacıların eğitim ve sağlık alanındaki temel insani ihtiyaçlarının belirlenmesi ve sığınmacılara yerel halkın uyum içinde yaşamasına katkı sağlanması hedefleniyor” diye konuştu.
Açış konuşmasının ardından kentteki Suriyeliler’in durumlarına ilişkin sunumlar yapıldı.