Yaşam süresi uzayıp, yaşlı nüfus artınca yaşlılıkta görülen hastalıklar da önemli bir sorun halini aldı. Bu hastalıklardan olan depresyonun yaşam kalitesini etkileyerek yeti yitimine sebep olduğunu belirten Türkiye Hastanesi Psikiyatri Birimi doktorlarından Uzm. Dr. Aytül Gürbüz Tükel, depresyonun yaşlılıkta ki yeti yitiminin daha fazla olduğunu bu yüzden depresyona bağlı intiharın özellikle yaşlı nüfusta daha sık görüldüğünü söyledi.
Yaşlanmanın doğal sonuçlarını olacağını söyleyen Tükel, “Ancak üzülüp ağlamak, çabuk duygulanmak ve alıngan olmak, insanlardan uzaklaşıp içine çekilmek, az konuşur hale gelmek, uykusuz geceler geçirmek, sıkıntılı olmak, unutkan olmak yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir. Bu belirtileri yaşayan bir kişide mutlaka depresyon akla gelmelidir” dedi.
Yaşlılardaki depresyon belirtilerinin diğer aile fertleri tarafından dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunu ifade eden Tükel, yaşlı insanların sorunlarını anlatma noktasında sıkıntılar yaşayabileceklerini söyledi.
Tükel yaşlı bir kişideki depresyonun tedavi edilmezse sıkıntılı sonuçlara yol açacağına dikkat çekerek, “Kalp hastalıkları, tansiyon ve şeker gibi kronik hastalıklarının daha da kötüleşmesine, yaşam kalitesinin düşmesine ve kendi işlerini yapmakta zorlanmasına ayrıca intihar gibi çok kötü sonuçlara yol açabilir” dedi.
Uzm. Dr. Tükel depresyonda görülmesi beklenen belirtileri şöyle sıraladı:
"- En az 2 haftadır devam eden mutsuzluk, üzüntü hali
- Düşüncelerde yavaşlama
- Unutkanlık
- Eskiden zevk aldığı şeyleri yapmak istememe(örn. Kitap, gazete okuma, tv seyretme gibi)
- Gelecekle ve sağlıkla ilgili aşırı endişe duymak
- Huzursuzluk, yerinde duramama
- Uyku bozukluğu (uykuya dalmakta zorlanma, sık uyanma ya da aşırı uyku hali)
- İştah azalması
- Çabuk ağlama ve aşırı duygusallık
- Bedensel belirtilerin artması (nedeni bulunamayan vücut ağrıları gibi)
- Ölme isteği
- İçe kapanma, sosyal aktivitelere katılmama
- Kendini ihmal etme (banyo yapmak istememe, ilaçlarını düzenli almama gibi)".
Tedavide psikoterapi ve ilaç tedavisi uygulandığını söyleyen Tükel, “Öncelikle hastanın yakınlarıyla görüşülerek yaşlı kişinin koşullarının iyileştirilmesi, iyi bakım verilmesi sağlanmalıdır. Fiziksel hastalıklarının kontrol altına alınması, ilaçlarını düzenli kullanması bunama hastalığı varsa mutlaka birlikte tedavi edilmesi gerekir” dedi
İlaç kullanımını da anlatan Tükel, antidepresan kullanımının en az 6-12 ay arası olması gerektiğini söyledi. “Özellikle yaşlılarda yan etki yapmayacak kullandığı diğer ilaçlarla etkileşmeyecek antidepresan seçilmelidir.” diyen Tükel antidepresanların düzenli kullanıldığında faydalı olacağını ifade etti.