Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıldönümü ve 12 Mart Kurtuluş Günü Etkinlikleri dolayısıyla Müceldili Konağı’nda basın toplantısı düzenledi.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci, Erzurumlu sevilen sanatçı İbrahim Erkal, Türkiye Üniversite Sporları As Başkanı Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu ve yöneticilerinin de hazır bulunduğu basın toplantısında, tüm Erzurumluların 12 Mart Kurtuluş Günü’nü kutlayan Başkan Sekmen, " Düşman kuvvetlerine yönelik destansı mücadeleler neticesinde şanlı bayrağımızı bugün olduğu gibi 97 yıl önce göndere çeken kahraman ve yiğit Erzurumluların 12 Mart Kurtuluş Günü kutlu olsun." dedi.
Şahadet şerbetini içerek ebediyete intikal eden şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, minnet ve şükranla anan Başkan Sekmen, 12 Mart’ın önemine vurgu yaparak, " Vatanı ve bayrağı uğruna düşmana göğsünü siper eden Dadaşın esaretten hürriyete, ölümden hayata kavuştuğu gün olan 12 Mart, cennet vatan Türkiye için; istiklal, hürriyet, cumhuriyet ve demokrasi demektir. Ermeni Hınçak ve Taşnak çetelerine geçit vermeyip vatan savunmasında gösterdiği liyakatle kahramanlığı yedi düvele yayılan Dadaşın cesareti, Türk tarihinin bir övünç vesilesidir. 12 Mart’ta Türk’ün sarsılmaz iradesi, vatan ve bayrak sevgisi, Dadaşın üstün cesaret ve kahramanlığı tarihe altın harflerle yazılmıştır." dedi.
Dünya kamuoyunu sahte iddialarla aldatmaya devam eden Ermeni diasporasına sert tepki gösteren Başkan Sekmen, hiçbir belgeye dayanmayan sözde Ermeni soykırımı iddialarına en güzel yanıtın Erzurum topraklarında var olan şehitlikler olduğunu vurgulayarak, " Günümüzde belirli zamanlarda ortaya çıkan Ermeni diasporası, Dünya kamuoyunu yine sahte iddialarla aldatmaya devam etmektedir. Hiçbir belgeye dayanmayan sözde Ermeni soykırımı iddialarına en güzel yanıt; Erzurum topraklarında var olan şehitliklerdir. Vatanı, bayrağı ve namusunu koruyarak düşmana göğsünü siper eden Erzurumlular, en savunmasız anda dahi Ermenilere direnmiş, bedenleriyle düşmana set olmuş, aziz vatanı uğruna ’Vatan sana canım feda’ demiştir. Dadaşın asil vakarlığı, cesareti, vatan sevgisi, bayrak bilinci, ezanı muhammediyeye olan aşkı işte bu iman sevgisinden gelir." dedi.
Dün olduğu gibi bugünde milleti, devleti ve vatanına gönülden bağlı olan bu asil insanların yurdu, serhat şehri Erzurum’un bu yüzden kahramanlığıyla da ünlü olduğunu belirten Başkan Sekmen, "Tıpkı Çanakkale’de olduğu gibi Dadaşlar, düşman kuvvetlerine 97 yıl önce ’Erzurum geçilmezdir…’ diyerek düşmana geçit vermemiştir." dedi.
Konuşmasında Kurtuluş Etkinlikleri’yle ilgili bilgiler de veren Başkan Sekmen, böylesine milli bir tarihe sahip olan serhatlar kenti Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümünün bu yıl da dolu dolu geçmekte olduğuna dikkat çekerek "Malumunuz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk gelen Gülay Sezer konseriyle Kurtuluş Etkinlikleri’ne start verdik. Şehrimizi ay yıldızlı bayrağımızla süslendi. Bu kutlu günün anlam ve önemini genç dimağlara bir kez daha hatırlatma adına kentimizi bir gelin gibi şanlı bayrağımızla donattık. Programlar kapsamında şehitlerimiz için Ulu Cami’de 13 Mart tarihinde Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okunacak. Bu yıl halkımızdan gelen yoğun talep üzerine İbrahim Erkal ve Yavuz Değirmenci’yi 12 Mart günü saat 19.00’da Kazım Karabekir Spor Salonu’nda vatandaşlarımızla buluşturacağız. ’Hadi gel Erzurum’a gel’ diyerek Erzurum’un kış sporları ve turizm hayatına büyük katkı ve destek sunan sanatçımız İbrahim Erkal kardeşimiz, Kurtuluş Günü’nde o güzel sesiyle bizlerle birlikte olacak. Yine Türk Halk Müziği sanatçımız Yavuz Değirmenci kardeşimiz de 12 Mart vesilesiyle o güzel ezgileriyle Dadaşın Kurtuluş sevincine coşku katacak." dedi.
12 Mart Kurtuluş etkinlikleri kapsamında Erzurum’da Üniversiteler Ligi Kış Spor Oyunları’nın da düzenlendiğini açıklayan Başkan Sekmen, "Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak bu mübarek beldeyi spor şehri yapmakta olan kararlılığımızı düzenlediğimiz ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarıyla kamuoyuna bir kez daha kanıtlıyoruz. Yüksek İrtifa Kamp Merkezi, Yaz Spor Okulları, Uluslararası Palandöken Karate Şampiyonası, Uluslararası Altın Kemer Karakucak Güreşleri, Cirit Turnuvası, Uluslararası Buz Tırmanma Festivali, Sürat Pateni 6. Ayak Dünya Şampiyonası, Türkiye Kızak Şampiyonası’nı başarıyla tamamladık. 12 Mart Kurtuluş etkinlikleri kapsamında şimdi de şehrimizde Üniversiteler Ligi Kış Spor Oyunları düzenlenecek. Yaklaşık 39 üniversiteden 710 sporcunun katıldığı Kış Spor Oyunları, 11-15 Mart tarihleri arasında 7 branşta gerçekleşecek. Paydaşlarımızla birlikte yürüttüğümüz bu dev organizasyonda üniversiteli sporcular, buz hokeyi, körling, buz pateni, hız pateni, alp disiplini, snowboard ve kayaklı koşu’da dereceye girmenin mücadelesini verecekler." diyerek Kurtuluş etkinliklerine ve bu büyük spor organizasyonuna tüm vatandaşlarımızı davet etti.
Erzurum’un sevilen sanatçısı İbrahim Erkal’ın da Kurtuluş Şenlikleri’ne katılmasından mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Sekmen" Erzurum’un değerlerini unutmayacağız. Her fırsatta Erzurum’umuzun yetiştirdiği değerlerimizi hayırla yad edeceğiz." dedi.
Basın toplantısının son bölümünde söz alan sanatçı İbrahim Erkal da Başkan Sekmen’e teşekkür ederek, "Erzurum’da olmak çok güzel. Tekrar bunu söylediğim için çok mutluyum." dedi.
Erzurum’da başlayan Üniversiteler Ligi Kış Spor Oyunları ile ilgili bilgiler veren Türkiye Üniversite Sporları As Başkanı Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu’da konuşmasında, Erzurum’u tercih etmelerinin sebeplerini sıralayarak, "Bu oyunları Erzurum’da gerçekleştirdiği için, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e teşekkür ediyorum."dedi.
Toplantının sonunda basın mensupları, Başkan Sekmen’in, Erzurum’un sevilen sanatçısı İbrahim Erkal’ı Erzurum’a getirmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, " Bugün Erzurum’un Şehremini olan kişinin İbrahim Erkal’ın yanında olması çok önemli. İbrahim Erkal’a verdiğiniz destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz." dediler
Başkan Sekmen basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı.