Kayseri İl Afet Koordinasyon Merkezi’ne bağlı Ambulans Helikopter, 2009 yılından bu yana bin 252 hasta taşıdı. Kayseri İl Ambulans Servisi Başhekim Yardımcısı Dr.Tuna Sedef,”Helikopter ambulansımız ile 2009 yılının ekim ayından bu yana da 1252 adet vakaya hizmet verdik” dedi.
Kayseri’de bulunan Helikopter Ambulansın Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Kahramanmaraş illerine hizmet verdiğini söyleyen Sedef, Helikopter Ambulansın 2014 yılında, 62 vakaya gittiğini belirtti. Ambulans Helikopter ekibinin en çok travma vakalarıyla karşılaştığını ifade eden Sedef,” Saha olarak düşünürsek daha çok travma vakaları taşıyoruz. Zor yerlerde kara ambulansıyla hasta getirilemiyorsa, hastanın hayati tehlikesi söz konusuysa o zaman helikopter ambulansımız devreye girmektedir” diye konuştu. Yeni doğan hastaların sevkini de gerçekleştirdiğini söyleyen Sedef,” Problemli yeni doğan vakalar ve ameliyat olması gereken hastaların il dışına nakillerini gerçekleştirmekteyiz. Kalp hastaları da üçüncü sırayı teşkil etmektedir. Bu hastaları da zaman zaman sevk ediyoruz. Bunlar hastaneler arası sevke girmektedir. Helikopter ambulansımızda iki pilotumuz, bir doktorumuz bir de yardımcı sağlık personelimiz bulunmaktadır. Helikopter ambulansın çalışma saatleri gün ışığıyla orantılıdır. Çünkü helikopterlerimizde gece görüşü bulunmamaktadır” şeklinde konuştu. Hava Ambulansı ekibi olarak sadece gün ışığında çalıştıklarını ifade eden, Ambulans Helikopter Kaptan Pilotu Nafiz Çavuşoğlu da, akşamüzeri vakitlerde vakalar gitmediklerini belirtti. Kaptan Pilot Çavuşoğlu, meterolojik şartlara uygun şekilde hasta taşıdıklarını söyleyerek,” Meteoroloji genel müdürlüğünün sağladığı imkanlar dahilin de bölgedeki karakollardan istifade ederek alıp karar vermeye çalışıyoruz” dedi.
EN ZOR GÖREVİMİZİN ADI ‘ERCİYES’ Tİ
Şu ana kadar gerçekleşen acil vakalardan bahseden Hava Ambulansı Doktoru Davut Erdem, Erciyes Dağı’nda mahsur kalan bir dağcıyı nasıl kurtardıklarını anlattı. Hava Ambulansı ekibinin şimdiye kadar gittiği en zor vakanın ‘Erciyes’ vakası olduğu söyleye Erdem,”Özellikle zor vakalardan bahsetmek istiyorum. Erciyes dağında bir dağcının düşmesi sonucu yardım istenmişti. Oraya gittiğimizde iniş yeri bulmak için sıkıntı yaşamıştık. Uygun yeri bulmak zor olmuştu. Uygun yeri bulduktan sonra hastanın helikoptere taşınması zor olmuştu. Jandarma ekipleri, AKUT’un yardımıyla hastayı sorunsuz alabilmiştik” dedi