Şırnak’ın Silopi Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mustafa Osmanoğlu, buğday üreticilerine pas hastalığı uyarısında bulundu.
Osmanoğlu beraberindeki ziraat ve gıda mühendisleri ile birlikte köylerde bulunan buğday tarlalarını inceledi. Osmanoğlu ve beraberindekilerin incelemelerinin ardından bazı bölgelerde pas hastalığının ilk belirtilerinin görülmeye başladığı bildirildi.
Hastalığın buğday bitkisinin yaprak, sap ve başaklarında belirtilerini gösterdiğini ifade eden Osmanoğlu, "Hastalık şiddetli olduğu yıllarda yüzde 70 ürün kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle buğday üreticilerimizin bu hastalığa karşı ürün kayıplarını engellemek için tarlalarını sık sık kontrol etmeleri gerekmektedir. Çiftçilerimiz hastalık belirtilerinin görüldüğü yerlerde ilçe müdürlüğümüze müracaat ederek yetkili teknik elemanlardan yardım talep etmeli ve hastalık teşhisi yapıldıktan sonra mücadeleye başlanmalıdır. Yapılan kontrollerde hastalığın daha geniş alanlara yayıldığı gözlenmiştir. Konuyla ilgili olarak köylerimizde hububat ekili arazisi kontrol edilen çiftçiler ve köy muhtarları uyarılmıştır" dedi.