Türkiye Sağlık Konseyi Güney İlleri Başkanı ve Adana Özel Medline Hastanesi Genel Direktörü Dr. Musa İnal, sağlık turizmi kapsamında Türkiye’ye gelecek hastalar için vize kolaylığı sağlanması gerektiğini söyledi.
Sağlık turizmi konusunda ABD ve İngiltere’nin yanı sıra Hindistan, Güney Kore, Malezya, Çin gibi ülkelerin yıllardır ciddi faaliyetler gösterdiğini belirten Musa İnal, “Bu ülkeler çok büyük getirisi olan bu alanda büyük yaptırımlar yapmış ve gerekli önlemleri almışlar. Örneğin İngiltere’ye turist olarak gitmek isteseniz 15-20 günde vize alamazsınız ama sağlık nedeni ile gidiyorsanız, 24 saat içinde vize alırsınız” ifadelerini kullandı.
Bu kolaylığın Türkiye tarafından, sağlık nedeniyle ülkemize gelecek olanlar için henüz uygulamaya konulmadığına dikkat çeken Musa İnal, şöyle devam etti:
“Türkiye’ye sağlık için de, turizm için de gelecek olsanız ayni prosedürlere tabi tutuluyorsunuz. Oysa onlar hem Türkiye’ye gelip ülkemizi tanıtacaklar, hem de ülkemize önemli miktarda döviz getirecekler. Bunlara kolaylık sağlanması lazım.”
SINIRDAKİ OLAYLARIN ETKİSİ
Adana’nın gerek sağlık sektöründeki gelişimi gerekse coğrafi konumu sayesinde sağlık turizmi alanında önemli bir merkez olduğunu ifade eden Dr. İnal, “Ancak, Suriye’de yaklaşık iki yıldır yaşanan savaş ile Irak’taki karışıklıklar, Adana’nın sağlık turizmini olumsuz etkiledi" dedi.
Sağlık turizmi alanında Suriye, Irak, Ürdün ve Filistin gibi ülkelerden Adana’daki hastanelere gelen hasta sayısında önemli düşüşler olduğunu belirten Dr. Musa İnal, "Sınırlarımızdaki sıkıntıların çözülmesi, sektörü hareketlendirir" dedi.
Suriye’deki savaşın Ortadoğu ülkeleri üzerinde de olumsuz etki oluşturduğu belirten Dr. İnal, “Suriye’deki savaş bu ülkeden gelen hasta sayısını çok azalttı. Aynı zamanda Irak’taki terör olaylarının artması, Irak’taki bölünmüş yönetimler ve değişik otoritelerin yarattığı kargaşa, bize daha önce sıklıkla hasta taşıyan bu ülkelerden yönelen trafiği olumsuz etkiliyor" diye konuştu.