Mardin’de kesin kayıt yaptıran hacı adaylarına seminer verildi.
Mardin’den Diyanet veya acente organizasyonlarından birine kesin kayıt yaptıran hacı adaylarına eğitim seminerleri Mardin Müftülüğü konferans salonunda başladı. Adayların büyük ilgi gösterdiği seminer de bazı hacı adayları gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Hacı adaylarının yoğun bir katılım gösterdiği seminerlerde kendilerine hac ile ilgili idari konular, beşeri münasebetler konularında uzman ve tecrübeli görevliler tarafından teknolojinin imkânlarından da yararlanılarak bilgisayar destekli bilgiler veriliyor. Hac eğitim seminerine İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, İl Müftü Yardımcısı İsmail Ünal katılarak hacılara çeşitli bilgiler verdi. Seminer Sadık Yay Cami imam hatibi Veysel Oyman tarafından yapılan Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Hac seminerleri hakkında açıklama yapan İl Müftüsü Coşkun, hacı adaylarına haccın mana ve önemini anlatarak, sabırlı ve hoşgörülü olunması gerektiğini hatırlattı. Müftü Coşkun, "Şu andan itibaren yüce Allah’ın çağrısını aldınız ve hacı olmak için yollara düştünüz. Hacı olmak çok büyük bir şereftir. Herkese nasip olmayan bir şereftir. Allah-u tealaya misafir olmaya gidiyorsunuz. Bu misafirliğin ağırlığında ve O’na yakışan misafirler olmalıyız" dedi.
İl Müftü Yardımcısı İsmail Ünal ise hac ibadetinin İslam’ın 5 temel esasından biri olduğunu hatırlatarak hacı adaylarının hacca gitmeden önce ve kutsal yolculuk esnasında yapması gerekenleri anlattı. Ünal şunları söyledi:
"Maddeten ve manen bir takım fedakarlıklar yapmak zorundayız. Bunların boşa gitmemesi için hac ibadeti hakkında bilgili olmalıyız. Yapacağımız ibadeti bilerek bu kutlu yolculuğa çıkarsak, hem yaptığımız ibadetten zevk alırız hem de kusursuz ve eksiksiz bir ibadet yapmanın hazzını yaşarız. Hac ibadetinin daha güzel yapılması için hac eğitim seminerleri tertipledik. Bu toplantılara özellikle katılmanızı istirham ediyorum. Hac ibadeti meşakkatli ve zor bir ibadettir. Bu ibadetin zorluğuna karşılık olarak ta mükafatını cenab-ı Allah kat kat verecektir. Bu ibadetin en güzel şekilde ifa edilmesi için bilgili olmak, sabırlı olmak gerekir. Şu andan itibaren sabır konusunda kendimizi planlayalım, programlayalım ve kutsal yolculuğumuz esnasında adeta sabır küpü olalım."
Verilen seminerde yazılı ve görüntülü materyaller eşliğinde hacı adaylarına hac ibadeti ile ilgili dini bilgiler, Mekke ve Medine şehirlerini ve hac ibadetinin yapıldığı mekanları tanıtıcı bilgiler, hac ibadeti sırasında dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgilerin yanında teknik bilgiler de verildi.