Cihan KAYA/ ORTACA,(Muğla),() - İZTUZU'nu Kurtarma Platformu'ndan (İKUP), yapılan açıklamada İztuzu Plajı'nın şezlong ve şemsiyesiz bırakılmaması gerektiği belirtildi. 
İKUP'tan yapılan yazılı açıklamada Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin, İztuzu Plajı ile ilgili tartışmalara ilişkin twitter hesabından, 'İztuzu ihalesini iptal edeceğim, Caretta carettaları Muğla Üniversitesine emanet edeceğiz. Gerekli protokolü imzalayacağız' açıklamasında bulunduğu hatırlatılıp, 'O zamandan bu yan 3 haftayı aşkın bir süre geçmesine rağmen bu konuda basında başka bir haber yer almadı. Bakan Güllüce'nin açıklamalarını 'İztuzu Kumsalının ticari çıkarlar için feda edilmeyeceği' doğrultusunda yorumlamak istiyoruz ve bunu destekliyoruz, alkışlıyoruz. Ancak açıklamanın ayrıntılarına girildiğinde katılmadığımız çok çok önemli konular var' denildi.
İztuzu Kumsalı 1990'lı yılların başlarından beri, dünyada en iyi korunan deniz kaplumbağalarının üreme kumsalı olması yanı sıra, yerli ve yabancı ziyaretçilerin dinlenmesine ve zevk almasına olanak sağlayan bir dinlence kumsalı olarak da ün kazandığı vurgulanıp şöyle denildi: 'Kullanmanın koruma işlevini önemli ölçüde etkilemediği bir korunan alan olarak ününü yıllar boyu korumuş, dünyadaki en iyi kumsallardan birisi olarak günümüze kadar değerlendirile gelmiştir. İztuzu ve Dalyanağzı Kumsallarında ziyaretçilerin gereksinmelerini karşılayan büfe, ilk yardım odası, tuvalet, şezlong, şemsiye gibi altyapı tesisleri 1990'lı yılların başında Dalyanağzı, 1997 yılında da İztuzu Kumsalı'nda, o zamanlar Çevre Bakanlığımız bünyesinde olan Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından tasarlanmış ve yaptırılmıştır. Şezlong ve şemsiyelerin sayıları ve nerelere yerleştirilecekleri, bilimsel veriler değerlendirilerek kararlaştırılmıştır. Bu tesisler Dalyanağzı Kumsalı'nda 25 yıl, İztuzu Kumsalında da yaklaşık 20 yıl Bakanlık bünyesindeki Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından işletmecilere kiralanmış, korunan unsurlara önemli sayılabilir olumsuz etkiler yapmadan kullanıla gelmiştir.' 
SAHİLİN TAMAMEN KULLANILMASI CARETTALAR İÇİN TEHDİT
Dalyanağzı ve İztuzu Kumsallarında şezlong ve şemsiyeler kaldırılırsa bu uygulamanın, kaplumbağaların üremesine yapacağı çok önemli olumsuz etkilerin yanı sıra, kumsalın diğer özelliklerinin korunması ve çevre temizliği açılarından da büyük sorunlara yol açması beklenmesi gerektiğine de dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 'Kumsalın her iki ucundaki şezlong ve şemsiyeler, bir yandan ziyaretçilerin bu dar alanlara yoğunlaşmasını (kumsalın yüzde doksanının kullanılmamasını ya da çok az kişi tarafından kullanılmasını) sağlamakta, diğer yandan gölgede kalarak ısı değişiminden etkilenme olasılığı olan yuvaların kolaylıkla belirlenmesini olanaklı kılmaktadır. Eğer şezlong ve şemsiyeler kaldırılırsa ziyaretçiler kumsalın tüm uzunluğunu kullanmaya başlayacaktır. Küçük Dalyan gibi birkaç ağaç bulunan bölgeler, sağladıkları gölge nedeniyle yeni yoğunluk alanları olacaktır. Ziyaretçiler istedikleri yerlere havlularını serecek, yanlarında getirdikleri şemsiyeleri kumsala çakacaklardır. Araştırma sonuçları caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalamak için kumsalın tüm uzunluğunu kullandığını göstermektedir. 2013 yılı araştırma raporunda yer alan bilgilere göreyse Küçük Dalyan yöresi Yumuşak Bağalı Nil Kaplumbağalarının yuvalarının yoğunlaştığı yerlerdir. Kumsalın bu kesimlerinin kontrolsüz kullanımları kuşkusuz hem carettaların, hem de Nil Kaplumbağalarının yuvalarına, üremelerine olumsuz etki yapacaktır. Ziyaretçiler ayrıca, koruma altında olan kum zambaklarını toplayacak, kumsalın diğer ekolojik değerlerine zarar vereceklerdir.' 
Ayrıca, Dalyanağzı ve İztuzu Kumsalları'ndaki günü birlik kullanımı destekleyen altyapının ortadan kaldırılması Dalyan'ın ziyaretçiler açısından çekiciliğini azaltacak ve turizmi olumsuz etkileyeceği de ifade edildi.