Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından 2014 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenen “Karaisalı Kırsalında Kalkınma Planlamasına Esas Potansiyel ve Dinamiklerin Belirlenmesi, Stratejik Yol Haritasının Çıkartılması” başlıklı projenin tanıtımı gerçekleştirildi.
Karaisalı Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonunda yapılan proje tanıtım toplantısında konuşan Karaisalı Kaymakamı Mehmet Tunç, kalkınmanın kırsaldan başladığını belirterek, merkez ile kırsal arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel uçurumun olması halinde toplumun huzursuz olacağını söyledi. Yerelde yaşayan insanların tüm ihtiyaçlarının belirlenmesini amaçlayan bu projeye Kaymakamlık olarak destek vereceklerini ifade eden Kaymakam Tunç, ÇKA’nın da destek verdiği bu proje ile objektif verilerin ortaya çıkarılması gerektiğini bildirdi.
Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan da konuşmasında, ilçenin Adana’nın en büyük ilçelerinden biri olmasında rağmen Türkiye’de bulunan 872 ilçe arasında gelişmişlik sıralamasında 655. sırada olduğunu açıkladı.30 Mart seçimlerinden sonra Belediye Başkanı olduğunu hatırlatan Aslan, seçildiği günden itibaren Karaisalı’nın ekonomik, sosyal ve kültürel yönden kalkınması için çalışmalar başlattıklarını belirterek, “Yol gibi hizmetler, belediyenin rutin asli hizmetleridir. Karaisalı’nın en büyük sorunu göç vermesidir. Biz bu kırsaldan kente olan göçü durdurmanın çalışmasını başlatmış bulunuyoruz. Bu projenin tamamlanması ile yeni uygulama projelerini hayata geçireceğiz. Bu proje ile ilçenin önüne açacağız ve yeni projeler ile göçü tersine çevireceğiz” dedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Memili Güven ise, eskiden İl Özel İdaresi olarak hizmet veren kurumun Büyükşehir Belediyelerine bağlandığını, 3 adet alt şube ile hizmete başladıklarını söyledi. Kırsalda yaşayan vatandaşlara kira, elma ve ceviz fidanı dağıtımını sürdürdüklerini, hayvan aşılama çalışması ile süt toplama tankları dağıtacaklarını kaydeden Güven, ilçe belediyeleri ve muhtarlıklarla da uyum ve işbirliği içerisinde olacaklarını anlattı.
ÇKA tarafından desteklenen “Karaisalı Kırsalında Kalkınma Planlamasına Esas Potansiyel ve Dinamiklerin Belirlenmesi, Stratejik Yol Haritasının Çıkartılması ”projesinin koordinatörü olan Karaisalı eski Kaymakamlarından Yılmaz Aydoğan da yaptığı konuşmada, “Karaisalı ilçesi köylerinde (mahallelerde) katılımcı bir yaklaşımla yüz yüze görüşmeler yapılarak yürütülecek çalışmalar ile araştırma alanının demografik ve sosyal profili belirlenecek. Yaşam koşullarını zorlaştıran ve gelir artışını engelleyen sorunlar ortaya çıkarılacak, yeniliklere ve kalkınma konularına ilgileri belirlenecek” dedi.
Proje danışmanı firmanın Genel Müdürü Hakan Zobu, gelecek 15 yılda tarımsal gelirlerin azalacağına dikkat çekerek, bu durumda katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini söyledi. Kalkınma Ajansları kurulmadan önce ilk kez Turgutlu ilçesinde böyle bir proje başlatıldığını ancak başarılı olamadığını, Karaisalı’daki bu projenin Türkiye’de ikincisi olacağını ve başarılması halinde Türkiye’de ilk proje olacağını belirtti. Bölgesel, ulusal kalkınma planlarına aykırı olmadan ve AB ile entegre projelerin de geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Zobu, tüm Dünyada kırsal nüfusun azaldığını, Türkiye’de ise bu azalmanın daha fazla olduğunu vurgulayarak, bu azalışı önlemenin yollarının bu tür projeler ve bağlı olarak uygulama projeleri ile önüne geçilebileceğini sözlerine ekledi.
Toplantı daha sonra soru- cevap şeklinde tamamlandı.