Türkiye’nin en ılıman illeri arasında yer alan ve kar yağışının nadir görüldüğü Aydın’da havaların soğuması ile birlikte enfeksiyon hastalıkları da arttı. Aydınlı arıcılar, soğuk hava ve mikroplardan korunmak için vatandaşlara bal yemelerini önerdi.
Üşütme ve gribal enfeksiyona bağlı şikayetlerle hekime müracaat eden vatandaşların sayısında artış gözlendi. Aydınlı arıcılardan Mustafa Ali Devecioğlu, balın yüzyıllardır kullanılan bir şifa kaynağı olduğunu söyledi. Devecioğlu, kış aylarında vücudun bağışıklık sistemini artırarak gripten ve soğuk algınlığından korunmak için bal tüketilmesini önerdi.
Kışın görülme sıklığı artan grip ve soğuk algınlığına karşı bal tüketilmesini öneren, Devecioğlu, "Havaların soğumasıyla birlikte grip virüsü ve soğuk algınlığına neden olan diğer mikroorganizmaların ortalıkta daha yaygın oluyor. Bal M.Ö. 3 bin yılında Sümer kalıntılarından tutun Yunan, Hindistan, ve Çin, bütün medeniyetlerde binlerce yıldır kullanılan bir gıda. Ayrıca değişik medeniyetler tarafından bir ilaç ve şifa aracı olarak da kullanıldığına dair güçlü kanıtlar mevcut. Antioksidan ve antimikrobiyel aktivite özelliği olan bal kullandığımızda gribe neden olan virüsün baskılanmasına etki göstermektedir. İyileşmeyi hızlandıracaktır. Vücuda enerji verdiği için kasların yorgunluğunu alacak ve daha hızlı toparlanmasını sağlayacaktır. Virüslerin vücuttan temizlenmesine de yardımcı olacaktır. Öksüren çocuklara gece yatmadan önce bal verildiğinde öksürüklerinin azaldığını ve daha rahat uyuduklarını gösteren birçok bilimsel çalışma mevcuttur. Bal şerbet halinde ağızda gargara yapıldığında boğaz enfeksiyonları ve ağrılarının daha hızlı iyileştiği gösterilmiştir. Haftada en az bir defa sabah aç karnına bir tatlı kaşığı bal yiyerek bağışıklık sistemimizi güçlendirerek birçok hastalığa karşı direnç kazanmış oluruz" dedi.