Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen “Çanakkale Oratoryosu”, Atatürk Kongre Merkezi’nde sahnelendi.
Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Çanakkale Oratoryo”suna Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler’le birlikte Tarih Bölümü öğretim elemanları, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı İsmail Kumartaşlı’nın yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan AKÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aydın, “3 Kasım 1914’te başlayan Çanakkale savaşları, 9 Ocak 1916’ya kadar yaklaşık olarak 14 ay kadar devam etmiştir. 18 Mart 1915’teki Çanakkale deniz savaşlarını kaybeden İtilaf Devletleri, kara savaşlarına başlamışlar; Nisan, Haziran ve Ağustos ayları boyunca aralıklarla kara savaşları devam etmiştir. Bu savaşlarda milletimiz elinden gelen bütün imkânlarını devreye sokarak bir ölüm kalım savaşı vermiştir. Milletimiz ve ordumuzun yanı sıra yardım cemiyetleri, istihbarat örgütleri ve basın bu mücadelenin içinde yer almıştır. Anadolu coğrafyasından ve Osmanlı topraklarından hemen hemen her evden cepheye gönüllü sayısız katılım olmuştur. Çanakkale destanı bu şartlar altında yazılmıştır. Sayısız şehit verilmiş hatta savaşın içerisinde bulunan İngiliz generallerden Aspinall, ‘Türkler bu savaşta çiçeklerini yani gençlerini kaybetmiştir’ diyerek, Çanakkale savaşında kaybettiğimiz gençlerimize oldukça dikkat çekici bir vurgu yapmıştır” diye konuştu.
Oratoryonun hazırlık sürecine destek veren kişilere teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından başlayan ve beğeni ile izlenen “Çanakkale Oratoryosu”, görev alan öğrencilere AKÜ Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler tarafından teşekkür belgesi verilmesi ile sona erdi.