Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol yaptığı yazılı açıklamada, kamuoyunca torba yasa olarak bilinen 6552 sayılı Kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu bulunan vatandaşlara, 2014/4. ay ve öncesine ait olan borçlarını yapılandırarak ödeme imkanı sunulduğunu ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan kişiler için son başvuru tarihinin 30 Nisan 2015 olduğunu hatırlattı.
Antalya SGK İl Müdürü Selim Erol açıklamasında, 2 Şubat itibari ile işveren, 4/b (Bağ-Kur) gibi prim borcu bulunan vatandaşlar için yapılandırma başvuru süresinin bittiğini ancak genel sağlık sigortası için yapılandırma başvurusu için son günün 30 Nisan 2015 olduğunu belirtti.
Ayrıca, GSS prim borcu bulunan kişilere 31 Mart’a kadar gelir testi için süre tanındığını da söyleyen Selim Erol, bu tarihe kadar gelir testi yaptıranların prim borcu gelir testi sonucu tahakkuk eden tutar üzerinden ve genel sağlık sigortalılığı tescil tarihinden itibaren uygulanacağını belirterek, gelir testi yaptırmayan kişilerin 31 Mart’a kadar gelir testi işlemlerini tamamlamaları gerektiğini bildirdi.
Gelir testi yaptırmayan ve genel sağlık sigortası kapsamına giren kişilerin 31 Mart’a kadar gelir testi yaptırmaları halinde test sonucunda çıkan tutar üzerinden GSS tescil tarihinden itibaren prim borçlarının yeniden hesaplanacağını belirten Erol, hiç gelir testi yaptırmayan kişiler için SGK tarafından üç gelir grubu içinden GSS prim borcu tavandan tahakkuk ettirilmiş olup bu durumda bulunan kişilerin gelir testi yaptırmaları halinde GSS tescil tarihinden itibaren geçerli sayılacak gelir testi sonucunda çıkan tutara göre prim borçlarını ödeme imkanına kavuşacaklarını kaydetti. Erol, gelir testi sonuncunda en alt gelir grubuna dahil olduğu tespit edilen olan kişiler için tahakkuk etmiş prim borcunun silinerek bu kişilerin sağlık hizmetlerinin kurumca karşılanacağını belirtti.
Bugüne kadar başvuru yapan vatandaşların prim borçlarını yapılandırarak peşin olarak veya taksitler halinde ödeme imkanına kavuştuğunu hatırlatan Antalya SGK il Müdürü Erol açıklamasında şunları kaydetti:
“Bu kapsamda prim borcu bulunanların borçlarının faizlerinin tamamı silinerek peşin tutar ve ilk taksit 1 Haziran 2015’e kadar ödenebilecektir. Ayrıca prim borcunun peşin olarak ödenmesi halinde herhangi bir gecikme zammı alınmayacak, taksitli ödeme seçeneğinin seçilmesi durumunda TEFE/ÜFE oranları ile gecikme zammı yeniden hesaplanacaktır.”
İl Müdürü Selim Erol, 30 Nisan 2015’e kadar başvurmak şartı ile GSS borcunu peşin ödemeyi taahhüt eden kişilerin 30 Eylül 2015’e kadar başvurmaları halinde peşin ödeme tercihlerini taksitli ödemeye çevirebileceklerini de açıkladı. GSS prim borcu bulunan kişilerin yapılandırma sonrasında sağlık yardımından faydalanabileceğini hatırlatan Erol açıklamasında, “Genel sağlık sigortası kapsamında prim borcu bulunan vatandaşlarımız, borçlarını yapılandırarak, peşin olarak yapılandırılan borcun ve taksitli yapılan yapılandırma için ilk taksitin ödenmesinin ardından sağlık hizmetlerinden faydalanılabilecektir” ifadelerine yer verdi.