Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’ya gelen yabancı yatırımcıların az olduğunu belirterek, "Diğer illere bakıldığında Bursa’nın kasaba konumunda. Bu yüzden Bursa’ya Yüksek Teknoloji OSB’yi kazandırmalıyız"
BTSO Şubat ayı olağan meclis toplantısı BTSO Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Meclis üyelerine ‘Yüksek Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi İhtiyacı’ konulu sunum yapan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın ihtiyacı olan orta düşük teknolojilerden yüksek teknolojiye geçiş olduğu söyledi. Türkiye’de yüksek teknoloji üretim olacaksa bu Bursa’da olması gerektiğini ve doğru stratejileri ortaya koymak gerektiğini belirten Burkay, “Bursa sadece Türkiye’de tek başına ihracat merkezi değil. Rekabet ettiği kentlerin durumunu da ortaya koymak lazım. Son bir yılda gelen yabancı ortaklı şirketlere bakınca bursa fakir kalıyor. Yatırım için gelen yabancı ortaklı yabancı sermayeli şirketlerin sayısına bakıldığında bursa bir kasaba görüntüsünde. 300’e yakın yabancı ortaklı şirket açılan kentler var. Ama Bursa 20’yi bile yakalayamamış bir konumda. Bunun tek sebebi var. Bu kadar potansiyeli bu kadar bilgi birikimimin olduğu yetişmiş insan gücünün olduğu yere sermaye gelmiyorsa fakirleşeceğiz. Bölgeye yatırım yapılmıyorsa şayet bölgelerine yatırım yapan iller Bursa’dan çok daha hızlı büyüyecekler ve ekonomide bizden çok daha öne çıkacaklar. Biz şayet bu makamları işgal ediyorsak. Burada bu görevleri yapıyorsak. Bu gördüğümüzü mutlaka hayata geçirmemiz lazım” diye konuştu.
“ÖNÜMÜZDEKİ YILLAR BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSEK İHRACATTA İLK 5’E BİLE GİREMEYİZ”
Detroit nerede hata yaptı diye düşünülecek olursa hizmet sektöründe büyüme kararı almasıyla gerçekleştiğini iade eden Burkay, “Milyonlarca dolar bu alana yatırım yaptı. Ama o alanlarda Amerika’da zaten yerleşik olan kendini kanıtlamış olana çok güçlü bölgeler var. Bu yatırımlar geri dönmeyince konkordato ilan etmek zorunda kaldı. Rekabetçilik güçlerini kaybetmişlerdi. Bizde dönüşümü gerçekleştiremediğimiz zaman Bursa’nın da kaderi Detroit’ten farklı olmayacak. Bunu rakamlar gösteriyor. Başka iller geldi bizleri yakaladı. O bahsetmiş olduğumuz Gaziantep, Konya, Kayseri ve Mersin gibi iller hızda yatırımları almaya devam ettiği takdirde Bursa önümüzdeki 5 yıl içerisinde ilk 5’de dahi olamayacaktır. Bu rekabeti sürdürülebilir kılmak bu yapıda mümkün değil. İhracatta ikinci kentiz. Ama bu şekilde devam edemez. Çünkü ihracat oran artışlarında 9 yıla baktığımız zaman ihracatta Kocaeli yüzde 450, Antep yüzde 376, Ankara yüzde 258, Adana yüzde 164 artmış. Türkiye’nin ortalama ihracatı 140 artmış. Bursa’nın ortalaması ise 126’da kalmış. Ara kapanmış. Diğer iller burun farkı ile arkamızda bunların hepsi Bursa’yı geçecek. Dünya’da söz sahibi olacaksanız projeleriniz büyük olacak” dedi.
“YÜKSEK TEKNOLOJİ OSB TÜRKİYE’NİN MENFAATİNE”
Yüksek Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili pek çok spekülasyonlar yapıldığını ifade eden Burkay, “Bölgeyi biz yönetim olarak seçmedik. Bunu bakanlığın ekipleri seçti. 9 aydır çalışıyorlar. 14 - 15 madde neyi gerektiriyorsa onun üzerine çalışıyorlar. bizim için doğuda olması batıda olması fark etmez. Bizim için önemli olan yatırımcının olmasıdır. Bu bölgede kesinlikle rantın ‘R’ si olmayacak. Böyle bir şey olursa bu bölgenin hayata geçmemesi için elimizden geleni yaparız. biz bu projenin bursa ve Türkiye’nin menfaatine olduğunu düşündüğümüz için yola çıktık. Kişilerin menfaat etmesi söz konusu olmayacak. Arazi tahsisi de yapmayacağız zaten. Yatırımcıya direk binayı vereceğiz. küçük hesaplar o bölgede işlemeyecek. Bu hesaplar içinde olanlar o bölgede kendine yer bulamayacak” dedi.