AMASYA (AA) - MÜMİN ALTAŞ - Türkiye Badminton Federasyonu, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile imzaladığı protokolle düzenlenen ancak şartlar gereği 2 yıldır ara verilen Cezaevleri Hükümlüler ve Tutuklular Badminton Türkiye Şampiyonalarının, gelen talepler üzerine yeniden başlatılması için destek bekliyor,

Federasyon Başkanı Murat Özmekik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında 2006 yılında imzaladıkları protokolle yapılan eğitimler sonucu cezaevlerinde 3 bin kişinin badmintonla tanıştığını söyledi.

Eğitimlerle 200'den fazla infaz koruma memuruna da "badminton antrenörü belgesi" verdiklerini ifade eden Özmekik, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 30 cezaevinde bu memurlar hükümlü ve tutuklulara badminton eğitimi veriyor. Bu cezaevlerinde haftada 3 gün düzenli badminton oynanıyor. Örneğin, ülkenin çeşitli cezaevlerinden gelen hükümlüler ve tutuklular arasında Türkiye şampiyonaları düzenliyorduk. 20 cezaevinden katılım oluyordu. Bugüne kadar 5 şampiyona düzenledik. Çeşitli sebeplerle 2 yıl ara verdik. Cezaevlerinden bu konuda yoğun talep var. Belki hepsini bir şampiyonada buluşturamayız ancak bölgesel aktiviteler yapabiliriz. Şampiyonaların başlaması ve eğitimlerin artırılması için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nden destek bekliyoruz. Federasyon olarak göreve hazırız."

- "Badminton oynayan rahatlıyor"

Badminton sporunun rehabilite edici özelliğinin olduğunu vurgulayan Özmekik, şunları kaydetti:

"Özellikle Malezya ve Endonezya gibi Müslüman ülkelerde badminton rehabilite amaçlı zihinsel tedavide kullanılıyor. Projemize katılan cezaevindeki bir hükümlü badminton oynadıktan sonra yeni bir hayata adım attığını ve intikam duygularının köreldiğini belirtiyor. Bu çok değerli. Bunun için bu projeye mutlaka devam edilmeli. Badminton oynayan rahatlıyor. Kin ve nefret duygularından kendini arındırabiliyor. Cezaevlerinde Türkiye şampiyonası düzenlenen tek spor branşı badminton. Hükümlüler bunun faydasını gördükleri için talepte bulunuyor. Yarın bu insanlar etrafımızda olacaklar. Onları rehabilite etmemiz lazım. Bunu bir fırsat olarak görüyorum."

- "81 ilde eğitim verebiliriz"

Özmekik, federasyon olarak 81 ilde faaliyet gösterdiklerini, her cezaevine eğitimci gönderme imkanlarının olduğunu dile getirdi.

Bazı bürokratik sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Özmekik, "Bu projelere çok önem veriyoruz. Cezaevlerinde bu tür organizasyonları düzenlemede zorluklar oluyor ancak bunları aşabiliriz. Yeter ki oradaki insanları topluma en iyi şekilde kazandıralım. Sporla rahatlıyorlarsa onlara bu imkanı sağlamak lazım" ifadesini kullandı.