Nitelikli insanın Türkiye’nin sorunu olduğunu belirten Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın 4 bölgesi içerisinde BUTGEM benzeri okulların kurulması gerektiğini söyledi.
BTSO Mart ayı olağan meclis toplantısı BTSO merkez binasında gerçekleştirildi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, nitelikli insanın Türkiye’nin sorunu olduğunu dile getirdi. BUTGEM tarafından verilen eğitimlerle bu sıkıntıya ara çözüm bulunabildiğini belirten Başkan Burkay, “BUTGEM üniversite mezunu dahil, okuma yazma bilmeyen kişiler burada mesleki eğitimi konusunda yetiştiriyor. Ama bu bir tedbirdir. Kökten bir çözüm değildi. Mesleki eğitimle alakalı BTSO olarak bu konuda çalışmalarımız var. BTSO olarak üniversite projemiz var. Özellikle YÖK kanunu bekledik. Bu sürecin butik üniversitelerle ve vakıf üniversiteli ile alakalı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sürdürülebilir bir yapı oluşturmak istiyoruz. Ama bununla birlikte bölgelerimizdeki yerleşik olan mesleki liselerimizle de alakalı projelerimiz var. Bizim hedefimiz 130 mesleki lisenin olduğu Bursa’da bütün okulları kurtarmak mümkün değil. Ama ağırlıklı 4 bölgenin içerisinde BUTGEM benzeri eğitim kurumlarını oluşturup burada son yıl öğrencilere, bizim kurduğumuz bu kurumlarda diplomalarını vermek. Onlara son yıl orada uygulamalı eğitim vermek. Bu konuyu altı aydır görüşme içindeyiz. Seçimlerden sonra bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz. Mesleki eğitimi, ciddi anlamda Türkiye’de değişimi ve dönüşümü sağlayacak projeyi de hayata geçirmiş olacağız. Bursa pilot bölge olacak. Bu projede inşallah Bursa’daki meslek liseleri ile başlar. Sanayi bölgeleri içerisinde bulunan meslek liselerinin ilgili sanayi odaları ve bölgeleri tarafından yönetiminin alınması söz konusu. İnşallah kısa zamanda bunları hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.
BTSO’DAN BÜYÜKŞEHİR’E DESTEK
Uludağ hepimizin üzerinde mutabık kaldığı ve yönetimsel anlamda da sahipsiz gözüken çok başlılığın olduğu bir bölge olduğunu belirten Burkan, “Ankara’daki sanayi ve ekonomi şurasına katıldığımızda gerçekleştireceğimiz ortak akıl toplantısında Bursa’nın 5 ana önemli konusunu konuşacağız. Bu 5 ana önemli konuda Uludağ ve turizm olacak. Uludağ’daki eksiklerin neler olduğu konusunda herkes farkında. Gidermeye niyeti olan parası olan o yatırımları yapacak olan kurumlarda belli. Fakat yekti ile alaka sıkıntılar var. Bir çok platformda bunun bizde dillendirdik. Yine ekonomi şurada da Uludağ’ın yönetiminin Bursa Büyükşehir Belediyesine devredilmesiyle alakalı talebimizi tekrar dillendireceğiz. Umudu ediyorum ki Uludağ, Bursa’ya ekonomik anlamda çok büyük katkı yapacak olan önemli bir merkezimizdir” diye konuştu.
“TARIM YATIRIMLARINA DA AĞIRLIK VERMEMİZ GEREKİYOR”
Bursa’nın hizmet, eğitim ve ticaretine değil, tarımına da ciddi anlamda yatırım yapmak istediklerinin ifade eden Burkay, “Bu anlamda Bursa’nın toprak zenginliğine baktığımız zaman çok büyük potansiyel söz konusu. Bizim artık Bursa’da çok daha profesyonel endüstriyel tarıma geçecek ihtisas organize sanayi bölgesini oluşturmamız gerekiyor. Şurada inşallah bu konuyla da ilgili görüşmelerimiz olacak. Ankara’da bununla ilgili uygulama var. O örnekleri de inceliyoruz. Tarım toprak reformunun da yapılmamasından dolayı sadece Bursa ve Marmara bölgesinde değil Türkiye’in bir çok yerinde maalesef, potansiyeli yüksek olmasına rağmen rekabetçi bir yapı söz konusu değil” şeklinde konuştu.
“ENERJİNİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖRDÜK”
Türkiye genelinde elektrik kesintisini de değerlendiren Burkay, “Bursa’da büyük bir bölüme elektrik verilmeye başlanmış fabrikalar çalışıyor. Tabii ki üretim aksadı. Uzun yıllar Türkiye’de böyle bir şey yaşanmamıştı. Ama sebebi daha net olarak açıklanmadı. Bazı bilgiler var ama daha net değil. Burada elektrik ve yenilebilir enerjinin ekonomi ve Türkiye için ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha gösterdi. Türkiye olarak enerji güvenliğini sağlamak ne kadar önemliyse bölge olarak bizim güvenli enerji arzını sağlamada mutlaka proje üretmemiz gerekiyor. Bugün Bursa OSB’nin içerisinde enerji santrali olduğu için kapalı sisteme geçip 1 saat içerisinde hemen bölgeye elektriğini servis etmeye başladı. bu anlamda enerjiyle alakalı yeni kuracağımız Yüksek Teknoloji OSB’de yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili çok ciddi yatırımlarımız olacaktır” dedi.
“YENİ TEŞVİK POLİTİKALARI İLE GÜÇLENECEĞİZ”
Türkiye artık zenginleşmek isteyen bir ülke olduğunu belirten Burkay, “Fakirlikten kurtulmak isteyen bir ülkenin mali politikası teşvik politikası farklı olmak zorundadır. İş hayatında bunları biz bire bir yaşıyoruz. Sanayi bakanımız ile teşvik politikaları ile çalışmalarımız var. Çok kısa bir süre içerisinde de yeni teşvik politikaları açıklanacak. Bursa’nın da içinde yer aldığı birinci bölgede orta yüksek ve yüksek teknolojiye ileri teknolojilere 6. Bölge teşviği gelecek. Artık 1 milyon dolarlık yatırım dahi olsa, bu bölgede yatırımların 6. Bölge teşviğinden faydalanması gerektiği açıklanacak olan çalışmanın içerisinde yer alacaktır. Tasarımı ve Ürün geliştirmeyi de Ar-Ge teşviklerinin içesire koyduk. Türkiye’nin Ar-Ge yatırımlarına yatırdığı fonlar her geçen gün artıyor. İnşallah bu fonlardan Bursa’nın çok daha fazla faydalanması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye kaydetti.