Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, bütçe olmadan Ar-Ge olmayacağı prensibinden hareketle 2002’de 11 milyon olan Ar-Ge bütçesini 25 kat artırarak 250 milyon liraya çıkardıklarını söyledi.
Burak yaptığı açıklamada, değişim ve dönüşüm programları kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak tarımsal araştırma yaklaşımını değiştirdiklerini ifade etti. Burak, kesinlikle bütün projelerin sektör öncelikli, sektörün sorunlarını çözücü, çözüm odaklı ve kamu, üniversite ile özel sektör işbirliğini içerecek şekilde hayata geçirilmesini başardıklarını, 2005-2006 yılında, ilk kez 2007 yılından bu yana tarımsal araştırma enstitülerinin bütün alt yapılarını üniversitelerin, özel sektörün ve sivil toplum örgütlerin Ar-Ge çalışmalarına açtıklarını kaydetti.
Yapılan bu hizmet kapsamında özel sektör, üniversite ve sivil toplum örgütlerine "Buyurun Ar-Ge çalışmalarınızı yapabilirsiniz" dediklerini anımsatan Burak, "Bu ortak çalışma sonucunda şimdiye kadar yüzde 100’ü özel sektör projesi olan 170 proje üretildi ve projeler için 15 milyonluk bütçe ayrıldı. Yine İlk kez bakanlığımızın transfer bütçesinden üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum örgütlerimizin Ar-Ge projelerine destek sağladık. Proje başına maksimum en fazla 300 bin lira karşılıksız destek verdik. 2012-2016 yılında başladı. Bugüne kadar 216 projeye destek verdik ve 25 milyon ödeme yaptık, projeler devam ediyor. Her sene yıl başında ilana çıkıyoruz, projeler toplanıyor kuruldan geçenlere karşılıksız hibe desteği veriyoruz" dedi.
Çok önemli bir konunun ise 2008 yılında hazırlanan eylem planı olduğuna dikkat çeken Burak şunları kaydetti:
"Dünyada öncü enstitü ve Ar-Ge merkezleri oluşturmaya karar verdik. 7 yılda 28 tane oluşturuldu. Bu merkezler uluslararası standartlarda bilimsel araştırma yapıp hizmet veriyor. Şimdiye kadar 15 tanesi bitti. Bunlar Ankara’da Türk Ekonomi Gen Merkezi, Samsun’da Enerji Tarımsal Araştırma Merkezi, Konya’da Kuraklık Tespit Merkezi, Antalya’da Tıbbi ve Aromatik Araştırmalar Merkezi, Diyarbakır’da GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Eğitim Merkezi gibi. Adana’da da iki merkezimiz var. Birisi yeni açılan Modern Bitki Islah ve Generasyon Atlama Merkezi diğeri ise Biyolojik Mücadele Araştırma Merkezi. Burası da ihale aşamasında. Burada son teknoloji ile biyolojik araştırma yapılacak. 16. merkezde bitti Erzurum’da Soğuğa Mukavemet Merkezi, bunların dışında 12 merkez daha var. Bunların kimi ihale aşamasında kimi inşaat aşamasında kimi de bitmek üzere."
Masum Burak bütçe olmadan Ar-Ge çalışmasının olamayacağını belirterek, "Ar-Ge bütçesi 2002 yılında 11 milyon liraydı. Biz bunu 25 kat artışla 250 milyon liraya çıkardık. Çok ciddi bir artış ama bunu daha da artırmamız lazım ihtiyaç var. 49 araştırma enstitüsünde 2 bin 200 araştırmacımızla ülkemizin ve tarım sektörümüzün çiftçimizin gelir seviyemizi artırıcı teknolojik gelişmeleri yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.