Türkiye ile İran arasında imzalanan tercihli serbest ticaret anlaşmasının ihracatta önemli fırsatları gündeme getirdiği, Türk ihracatçıları tarafından İran pazarının iyi değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Ekonomi Bakanlığı ve Adana Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen “Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması Bilgilendirme Semineri”, İhracat Genel Müdürlüğü uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
ADASO Salonu’nda düzenlenen seminerin açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, anlaşma ile sağlanan imkanların firmalar ve her ülke açısından önemli bir potansiyel taşıdığını belirterek, “İran’ın nükleer sorununun uzlaşmayla çözümlenme ve uygulanan ambargonun kaldırılmasının konuşulduğu bir dönemde anlaşmayı önemli bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.
İran ile ticareti önemsediklerini, gelişmesinin iki ülkenin menfaatine olacağını vurgulayan Kıvanç, önümüzdeki süreçte anlaşma kapsamındaki 25 ürün grubunun genişletilmesi ve ticaret şartlarının kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı İbrahim Özkaya, anlaşma kapsamında 125 sanayi ürün grubunda Türk menşeli ürünlere yüzde 20 ile 40 arasında gümrük indirimi sağlandığını, buna karşılık 138 tarım ürününde İran’a yönelik gümrük vergileri ve fon tutarlarında indirime gidildiğini bildirdi.
Anlaşma başlangıcını takip eden her yıl 15 yeni ürün grubunun anlaşmaya dahil edilmesinin hedeflendiğini belirten Özkaya, anlaşma kapsamında İran’a yapılan ihracatın bu yılın ilk 3 ayında yüzde 6.6 artarak 158 milyon dolara ulaştığını ifade etti.
“Ülke Masaları, Pazar Araştırması-İran Pazarına İhraç İmkanları” ile ilgili bilgi veren Dış Ticaret Uzmanı Oğuzhan Kökosmanlı, 80 milyonluk nüfus ve ambargo altında olmasına rağmen 400 milyar dolarlık ekonomisi ile İran’ın büyük pazar olduğunu, Türk yatırımcı ve ihracatçısına önemli fırsatlar bulunduğunu vurguladı.
Tüm sektörlerde yatırım ve ticaret yapma imkanı olduğunu, yüzde 100 Türk sermayeli şirket kurulabildiğini, Türkiye ve Türk ürünü imajı avantajı bulunduğunu belirten Kökosmanlı, “İran pazarı müthiş bir potansiyel, mutlaka gidilmeli ve değerlendirilmelidir. Girişimlerde temkinli, sıcak, samimi ve sabırlı olunması Türk işadamlarını başarıya ulaştıracaktır” diye konuştu.
“İş Dünyası İçin Ticari Bilgiye Erişim” konulu sunum yapan İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Tayfun Gülle, Ekonomi Bakanlığı’nın hizmet ve faaliyetleriyle ilgili çok sayıdaki web sitesinin içeriğinin birleştirilerek tüm bilgilere ulaşılabilecek şekilde portal oluşturulduğunu belirterek, ’ekonomi.gov.tr’ portalından tüm sanayicilerin ve ihracatçıların mutlaka yararlanması gerektiğini bildirdi.
İhracat yol haritası, ihracat destekleri, ülkeler ve ülke masaları, ticari bilgi kaynakları, dış talepler konularında ayrıntılı bilgilere ulaşılabileceğini ifade eden Gülle, ihracatçı firmaların güncel ticari bilgi ihtiyacının 7 gün 24 saat karşılanması amacıyla “Uzmana Danışın” ve 4444363 nolu telefonla “İhracat İletişim Noktası” oluşturulduğunu kaydetti.
Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Talat Kaya da “Pazara Giriş Engelleri ve Çözüm Yolları” ile ilgili bilgi verdi. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Pazara Giriş Komitesi oluşturulduğunu belirten Kaya, pazara giriş faaliyetlerinin planlanması ve ihracatçıların dış pazarlarda karşılaştıkları pazara giriş engellerinin ortadan kaldırılmasına yönelik politikalar geliştirilmesi ve girişimlerde bulunulmasının amaçlandığını kaydetti.