Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Enflasyondaki düşüş eğilimi bu aydan itibaren hız kazanacaktır. Bu nedenle faiz indirim sürecini de Ocak ayından itibaren başlattık. İndirim süreci boyunca da temkinli yaklaşımımızı korumamız halinde 2015 sonunda son 45 yılın en düşük yıl sonu enflasyonunu gerçekleştirmemiz mümkün görünüyor” dedi.
Merkez Bankası, 2015 yılı ilk enflasyon raporunu hazırladı. Raporu Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Toplantıda konuşan Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyondaki düşüş eğiliminin bu aydan itibaren hız kazanacağını söyledi.
Bu nedenle faiz indirim sürecinin de Ocak ayından itibaren başlattıklarını kaydeden Başçı, “İndirim süreci boyunca da temkinli yaklaşımımızı korumamız halinde 2015 sonunda son 45 yılın en düşük yıl sonu enflasyonunu gerçekleştirmemiz mümkün görünüyor” diye konuştu.
Yayınlanacak olan raporun genel bir değerlendirmesini sunmak istediğini ifade eden Merkez Bankası Başkanı Başçı, “Raporda her zaman olduğu gibi para politikası kararlarına temel oluşturan iktisadi görünüm ile makro ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerimizi paylaşıyor ve üç ay sonundaki gelişmeler doğrultusundaki güncellenen Orta Vadeli Enflasyon tahminlerimiz ile para politikası duruşumuzu sunuyoruz. Ayrıca raporda ana bölümlere ilave olarak çeşitli konularda 7 adet kutuya verdik. Bu kutularda güncel ve ilgi çekici konulara ilişkin analizler yer alıyor. Raporda petrol fiyatlarının tüketici fiyatlarındaki etkilerini ve uluslararası hububat fiyatlarının yurt içi fiyatlarını analiz eden kutular var. Ayrıca 2015 yılında tüketici enflasyonunda baz etkilerinin rolü üzerine Türkiye’de şirketlerin büyüme performansını irdeleyen uluslararası enerji fiyatlarının makro ekonomik etkilerini araştıran, zorunlu karşılıklara faiz ödenmesini analiz eden kutular mevcut” dedi.
“PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞLER ÖNEMLİ DALGALANMALAR MEYDANA GETİRDİ”
Başçı, 2014 yılının 4. çeyreğindeki küresel para politikalarındaki ayrışmaların devam etmesinin ve normalleşme sürecine dair belirsizliklerin sürmesi sonucunda finans piyasalarında oynaklık artışlarını gözlemlediklerini kaydetti.
Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akınlarının dalgalı bir seyir izlediğini ve bu ülke kurlarında oynaklıkların attığına dikkat çeken Başçı, “Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyet görünümünün bozulmaya devam etmesiyle birlikte az yönlü faktörlerin etkisiyle petrol fiyatlarında sert düşüşler yaşanırken bu gelişmeler sonucunda özellikle enerji ihracatçısı gelişmekte olan ülkelerde önemli dalgalanmalar meydana geldi” dedi.
“BÜYÜME ORANINDA KADEMELİ ARTIŞLAR BEKLİYORUZ”
Genel olarak para politikası belirsizliklerinin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın ve petrol fiyatlı kaynaklı olarak gelişmemekte olan ülkelerin risk primlerinin dalgalı bir seyir izlediğine vurgu yapan Başçı, “Küresel piyasalarda yaşanan bu oynaklık Türkiye ekonomisini de etkiledi ve ülke risk primi göstergeleri ile kurlarda dalgalanmalar yaşandı. Petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarında yaşanan düşüşün temelde enflasyon ve dış denge açısından ekonomiyi olumlu etkileyecek olması ve para politikasındaki sıkı duruşumuz bu dönemde küresel oynaklıların Türkiye’ye olumsuz yansımalarını sınırlayan faktörler oldu. 2014 yılı ilk çeyreğinden sonra büyümede bir miktar ivme kaybı yaşadık. Gözlemlediğimiz bu yavaşlamada olumsuz hava koşulları nedeniyle gerileyen tarım hasılasının yanı sıra jeopolitik gelişmelerden dolayı ihracatta gözlenen yavaşlama etkili oldu. Son çeyreğe dair yakından takip ettiğimiz göstergeler dış talebin zayıf seyri nedeniyle yıllık büyümenin ılımlı seyretmeye devam ettiğini gösteriyor. Önümüzdeki yıl ise iç talebin daha fazla katkı vermeye başlamasıyla birlikte büyüme oranında kademeli artışlar bekliyoruz. Para politikasındaki sıkı duruşumuzun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin olumlu etkilerinin 2014 yılı son çeyreğinde devam ettiğini ve çekirdek enflasyon eğilimlerinin hedefimize uyumlu seviyelere yaklaştığını hep birlikte gördük. Burada çekirdek enflasyondan kastımız enerji ve gıda dışı kalemlerdeki enflasyon oranı oluyor. Oradaki trend son derece olumlu bir hale geldi. Ayrıca gerileyen petrol fiyatlarını enflasyondaki düşüş sürecini desteklemesiyle enflasyon beklentilerinde yakın bir dönemde belirlin bir iyileşme yaşandı” diye konuştu.