AK Parti Mersin Milletvekilleri Nebi Bozkurt, Ahmet Tevfik Uzun ve Çiğdem Münevver Ökten ile CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersinlilerin 3 Ocak Kurtuluş Günü’nü kutladılar.
Milletvekili Bozkurt, yayınladığı mesajda, Kurtuluş Savaşı yılları ve akabinde kazanılan zaferlerin 93. yılını kutlamanın büyük gurur ve heyecanı içerisinde olduklarını kaydetti. Mersin’in her geçen gün geliştiğini ve kabına sığmadığını vurgulayan Bozkurt, “Mersin, bir Akdeniz mozaiği bütünleşmesi ile tüm ilçeleri, tüm etnik kökenleri, kardeşliği ve dostluğu en kıymetli değer kabul ediyor, bu sayede adeta tarihe de örnek oluyor. Mersin’in son yıllarda yapmış olduğu atılımları, girişimleri takdirle karşılıyor, bu amaçla bizler siyasiler olarak ilimizin gelişmesi için elini taşın altına koyan herkese destek olacağımızı ve çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğimizi belirtmek istiyorum. 93. Kurtuluş Günü’nün Mersinli hemşehrilerimize ve Mersin’de yaşayan tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Milletvekili Uzun da Mersin halkının, yurt işgal altındayken, Milli Mücadele ateşini yakan, toprağını, namusunu ve bayrağını savunmak için muhteşem bir direnişle destan yazan bir halk olduğunu dile getirdi. Uzun, “Mersin, milletimizin cesaretini, yiğitliğini, genç-yaşlı, kadın-erkek demeden tüm dünyaya gösteren tarihi şehirdir. Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunu kutluyor, büyük önder Atatürk ve silah arkadaşlarının, vatan topraklarını canları pahasına müdafaa eden kahraman Türk askerlerinin ve tüm şehitlerimizin aziz ruhları önünde minnet ve şükran duygularımla eğiliyor, kendilerine yüce Allah’tan bir kez daha rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.
Mesajında, “Birlik ve beraberliğin, dayanışma ve azmin en güzel örneğini sergileyerek, şanlı tarihimize ismini yazdıran değerli halkımızın kurtuluş gününü tebrik ediyorum” diyen Milletvekili Ökten ise 1919 yılında Mersin bölgesinde işgalin başladığını anımsattı. İşgalin başlamasının, yöre halkını birbirine daha da kenetlediğini, işgal süresince Mut, Mersin, Gülnar, Silifke ve Arslanköy’de kurulan Müdafa-i Hukuk teşkilatları silahlı birlikler oluşturduklarını ve yıpratıcı mücadeleler yürüttüklerini anlatan Ökten, şöyle devam etti: “Burada tartışmasız bir gerçek vardır ki, o da milletimizin, birlik ve beraberlik içinde olduğunda karşı konulamaz bir güç meydana getirdiğidir. Mersin’in kurtuluşu, Türk milletinin vatanını, bayrağını, dinini, namusunu koruma uğruna birlik olmanın, ortak hareket etmenin, azmin, inancın mutlaka başarıya ulaşacağının bir göstergesidir. Bu başarı tüm dünya ülkelerinin örnek aldığı bir kahramanlık olayıdır. Bizlere düşen, ecdadımıza layık evlatlar olarak birlik ve beraberliğimizi bozmadan ülkemizi en iyi şekilde korumak ve kollamaktır. Bu vesileyle geçmişten bugüne vatanımızı, milletimizi, bayrağımızı, dinimizi koruma ve kollama uğruna can veren aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyor, Mersinli hemşehrilerimin kurtuluş gününü kutluyorum.”
CHP Mersin Milletvekili Öztürk de Atatürk’ün Samsun’da başlattığı bağımsızlık ruhunun tüm yurda dağıldığını ve bu ruh ile 3 Ocak 1922 yılında kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle hep birlikte, düşmana karşı, omuz omuza mücadele veren atalarımızın, Mersin’i düşman işgalinden kurtardıklarını vurguladı. Öztürk, “Bizler de Mersin ve ülkemizin gelişmesi için var gücümüzle, birlik ve beraberlik içerisinde, kimseyi dışlamadan, ötekileştirmeden, dil, ırk, din ve mezhep ayrımcılığı yapmadan çok çalışmalıyız. Acılarımızı ve sevinçlerimizi ortaklaştırarak millî birlik ve bütünlüğümüzü korumalıyız. İçel halkının 3 Ocak Kurtuluş Günü’nü kutluyor, bizleri düşman zulmünden ve işgalinden kurtaran şehitlerimizi ve gazilerimizi büyük bir özlem ve minnetle anıyorum” dedi.
MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise Kurtuluş Savaşı’nın, Türk ulusunun tüm imkansızlıklara rağmen bağımsızlığı için verdiği mücadelenin adı olduğunu dile getirerek, “3 Ocak ise Mersin olarak düşman işgalinden kurtuluşumuzun tarihidir. 93 yıl önce tüm kent nasıl kurtuluş için mücadele ettiyse, bugün de aynı yüksek ruhla kentimizin gelişmesi için ortak amaç etrafında buluşmuştur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘Mersinliler Mersin’e sahip çıkınız’ diyerek, ortak amacımızı özetlemiştir. Mersinli olmak sadece somut bir kavramla değil, gönül bağıyla kentimiz için üretmektir. Mersinli olmak hoşgörüyle, cumhuriyet ve demokrasi değerlerine bağlılıkla geleceğe yürümek demektir. 93 yıl önce birlik ve beraberlik içinde düşmanı Mersin’den atan Mersinliler, bugün de aynı birlik ve beraberlik ruhuyla, Mersin sevgisiyle kentimizi daha mutlu, daha zengin, daha ileri düzeye taşıyacaktır. Biz kendimize de kentimize de güveniyoruz. Büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşı’nda, Mersin ve bölgesinin düşman işgalinden kurtulmasının yıl dönümünü kutluyor, bize bu özgür vatanı armağan eden atalarımızı, şehitlerimizi şükranla anıyoruz” ifadelerini kullandı.