Adana’da karnında kistik kitlelerle doğan kız bebek laparoskopik (kapalı) ameliyat ile sağlığına kavuştu. Özel Adana Medline Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Alkan ve Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Ali Elbek tarafından yapılan laparoskopik ameliyat ile bebeğin yumurtalıklarından birisi kurtuldu.
Doç. Dr. Murat Alkan ve Dr. Ali Elbek tarafından gebelik dönemindeki ultrason takiplerinde kistik kitleler saptanan bebeğe doğum sonrası yapılan ultrasonografisinde her iki yumurtalık bölgesinde 5 cm’lik kistler görülmesi ve yumurtalıkların ayrı olarak görülmemesi üzerine laparoskopi yapıldı. Laparoskopide her iki overin kendi çevresinde döndüğü saptandı ve yapılan girişim ile sağ over düzeltilerek korunabildi.
ARTAN TECRÜBE İLE DAHA GÜVENLİ
Doç. Dr. Murat Alkan, anne karnında her iki yumurtalığı torsiyone (kendi ekseninde dönme) olan benzer bir vakanın literatürde daha önce bildirilmediği ve olgunun takipleri sonrasında literatürde yerini alabileceğini açıkladı.
Alkan, "Yeni doğanlarda laparoskopik ameliyatlar günümüzde artan tecrübe, gelişmiş enstrümanlar ve ekipler ile daha güvenli bir şekilde yapılabilmekte, hastanede kalış süresini kısalttığını ve ameliyat yara izlerinin daha az olması nedeniyle kozmetik açıdan daha tatminkar bulunmaktadır" dedi.
KAPALI AMELİYAT İLE YUMURTALAR KORUNABİLİYOR
Kız çocuklarında yumurtalıkların gelişen kistlere bağlı olarak kendi çevresinde dönmesi ile yumurtalık kaybına yol açan durumlar görülebildiğini ifade eden Özel Adana Medline Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Alkan sözlerine şöyle devam etti;
" Kapalı ameliyatla bunlara müdahale edilebilmekte ve yumurtalıklar korunabilmektedir. Yeni doğan bebek doğumunun 16’ncı saatinde kapalı ameliyatla yumurtalıklarına müdahale edilerek sağlığına kavuşturuldu. Yeni doğan bebek kapalı ameliyattan 12 saat sonra anne sütüyle beslendi ve ikinci günü annesi ile beraber hastaneden taburcu edildi."
Bebeğin annesi ise bebeğini sağlığına kavuşturduğu için Özel Medline Hastanesi ekibine teşekkür etti.