Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Ünal Kaya, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince 2015 yılı için çalışma izni olmayan işçi olarak çalışan mültecilere kişi başı 835 TL, çalıştıran işverene ise 8 bin 381 TL ceza uygulandığını, bunun tekrarı halinde bu cezalar bir kat arttırıldığını söyledi.
Mültecilerin, Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belli değerlendirmeler yapılarak verilen çalışma iznini almaları halinde sigortalı olarak çalışabileceklerini belirten SGK İl Müdürü Ünal Kaya, “Çalışma izni olmayan bir mültecinin çalıştırılması halinde Çalışma ve İş Kurum İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince ayrı ayrı ceza uygulanır. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince 2015 yılı için çalışma izni olmaksızın işçi olarak çalışan yabancıya kişi başı 835 TL, çalıştıran işverene 8 bin 381 TL ceza uygulanır. Tekrarı halinde bu cezalar bir kat arttırılarak uygulanır” dedi.
SGK İl Müdürlüklerinin sigortasız çalıştırıldığı tespit edilen kişi başı 2 asgari ücret tutarı kadar ceza uygulandığını ifade eden Kaya, “Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışma izni olmayan mültecilerin çalıştırıldığını tespiti halinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile temasa geçilip gerekli yasal işlemler yapılmaktadır” diye konuştu.