Erzincan’da İstanbul’un fethinin 562. yıl dönümü Erzincan Belediyesi Mehter Takımı’nın coşkulu gösterileriyle kutlandı.
Müftülük konferans salonunda düzenlenen kutlamalara Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, Belediye yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy “Hazreti peygamberin (S.A.V.) fetihten yaklaşık 900 yıl önce övgüyle bahsettiği Fatih Sultan Mehmet Han ve ordusu, peygamber duası almış, peygamberin hüsnü nazarına mazhar olmuş nadir devlet adamlarından, komutan ve askerlerdendir.
İstanbul’un Fethi, Avrupa’da Endülüs’den sonra yeniden İslam sancağının, Attila’dan sonra yeniden Türk bayrağının dalgalanması manasına gelmiştir. İstanbul’un Fethi, Fatih’in ve torunlarının kendinden olmayanlara gösterdikleri hoşgörünün bir kültür olarak ortaya çıkmasına vesile olmuştur.
561 Yıl sonra bu gün, ecdadımıza layık yeni nesiller yetiştirebilmenin, o günlere ait duyguları ve heyecanları yarınlara taşıyabilmenin temelinde bu ruhu hatırlatmak olduğunu biliyoruz. İşte bu heyecan ve duygu yüküyle, bu günün mana ve ehemmiyetini zikrederken, manevi değerlerine, tarihine ve ecdadına sahip çıkan, onları tanıyan ve yaşayan bir nesil temenni ediyoruz.” dedi
Daha sonra kürsüye gelen Erzincan Valisi Süleyman Kahraman ise “ İstanbul’un fethi çağ açıp çağ kapayan bir olaydır. Ecdadımız bir yeri fetih ederken asla maddiyatı gözetmemiş fetihleri Allah rızası için İslam’ı yaymak için gerçekleştirmişlerdir. Bunu yaparken de öncelikle insanların gönüllerini fetih etmişlerdir. Bizim ecdadımız hiçbir zaman sömürgeci ve emperyalist olmamıştır. Son yüz yılda insanlığı ne hale getirdiklerini hepimiz görüyoruz. Ben inanıyorum ki bu mehter gerçekleştirilen bu kültürel çalışmalar yiğidi düştüğü yerden kaldıracaktır. “ Dedi.
Program, konuşmaların ardından Sema gösterisi ve mehter konseriyle devam etti.