Antalya Ticaret Borsası (ATB) Şubat ayı Meclisi’nde Rusya krizinin bölgedeki üretici ve ihracatçıya etkisi gündeme geldi.
ATB Şubat ayı Meclisi, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, meclis üyelerine yönetimin bir aylık çalışması hakkında bilgi verdi. Sektörel konuların değerlendirildiği Meclis’te Rusya krizinin bölgedeki üretici ve ihracatçıya etkisi gündeme geldi.
BU GİDİŞLE RUSYA’YA NAR SATIŞINI UNUTACAĞIZ
Meclis üyeleri, Rusya’da yaşanan devalüasyonun etkilerinin görülmeye başlandığını belirterek, özellikle yaş meyve sebze, narenciye ve narda en büyük pazarlardan biri olan Rusya ile ticarete yönelik tedbirlerin Ekonomi Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından biran önce alınması gerektiğini kaydetti. Rusya’nın İran’dan sonra Mısır ile de Gümrük Birliği Anlaşması imzalayarak, gümrüğü sıfıra çektiğine dikkat çeken Meclis Üyeleri, “Mısır ile Rusya Gümrük Birliği Anlaşması yaptı. Türkiye TIR başına 9 bin dolar gümrük öderken, Mısır’ın gümrüksüz mal sokması bizim yapacağımız narenciye, nar ihracatının bitmesi anlamına geliyor. Bu gidişle Rusya’ya nar satışını unutacağız” değerlendirmesinde bulundu.
GÜMRÜK BİZE DE SIFIRLANSIN
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Rusya’nın Avrupa Birliği ülkelerine kapısını kapatmasının ardından bunun Türkiye pazarı için iyi olacağı görüşün hakim olduğunu ancak kimsenin göremediği, tahmin edemediği devalüasyonun her şeyi tersine çevirdiğini belirtti. Rusya’da krizi çıktığında bütün sektör temsilcilerini bir araya getirdikleri hatırlatan Çandır, “Rusya’yla ruble ile ticaretten, gümrüklerin indirilmesine kadar bir çok talep bulunmuştuk. Bu önerileri, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ilettik. İran’dan giden mallara gümrüğün uygulanmadığını, bizim de aynı şartlarda ticaret yapmamız gerektiğini vurguladık. Hükümetin acilen, yaş meyve sebzede, narenciyede gümrüğü sıfırlama konusunda harekete geçmesi gerekiyor” diye konuştu.
Nar satışının çoğunluğunun, narenciye satışımızın tamamına yakınının Rusya pazarına olduğunu belirten Ali Çandır, “Biz Antalya Ticaret Borsası Meclisi olarak acilen Rusya ile ilişkilerde sıfır gümrükleme ve ruble ile ticaret talebinde bulunuyoruz” dedi.