ORDU (AA) - Ordu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde "Akılcı İlaç Polikliniği" oluşturuldu.

Türkiye'de ilk olarak hayata geçirilen "Akılcı İlaç Polikliniği" uygulaması ile hastane eczacılarının tedavi süreçlerine daha aktif katılmaları amaçlanıyor. 

Ordu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Murat Küçükoğlu, Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ikinci katında açılan "Akılcı İlaç Polikliniği"nin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda, açılan poliklinik sayesinde Türkiye'de yanlış ilaç kullanımının önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Uygulamanın hastalar üzerinde bir fark oluşturacağını dile getiren Küçükoğlu, "Projenin başarılı olması durumunda Türkiye geneline uygulanması planlanıyor" dedi. 

Projenin, Türk Eczaneler Birliğinin mart ayında yapılan Kamu Eczaneleri Kongresinde tanıtıldığını bildiren Küçükoğlu, Akılcı İlaç Polikliniği'nde Esra Özdağ, Yasemin Güdük, İlyas Başar, Merve Kocayiğit ve Ebru Önal olmak üzere 5 eczacının görev aldığını kaydetti.

Küçükoğlu, hastaların doktorlarına yazdırdıkları ilaçları nasıl kullanacağı yönünde kafalarına takılan her soruyu Akılcı İlaç Polikliniği'ne gelerek sormalarını istedi.

-  "Yanlış ilaç kullanımı sağlığı etkileyen ciddi bir sorun"

Eczacı Esra Özdağ da vatandaşlarda yanlış ilaç kullanımına bağlı çeşitli boyutlarda sorunlar yaşanabildiğine işaret etti.

"Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur" diyen Özdağ, şöyle konuştu:

"Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, bazı ilaçlara karşı ciddi direnç gelişmesine, ilaç etkileşmelerine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına neden olur. Türkiye'de yaklaşık 13 milyon diyabet ve hipertansiyon hastası bulunmaktadır. Bu hastaların yüzde 60'ının kronik böbrek yetmezliği riski altına olduğu düşünülürse Akılcı İlaç Polikliniği uygulamasının önemi ortaya çıkmaktadır. Burada amaç, yanlış ilaç kullanımının önüne geçmek."

Eczacı Yasemin Güdük ise vatandaşların vücuduna giren her türlü inorganik maddenin takibini yapmanın eczacının sorumluluğunda bulunduğuna dikkati çekti.

Tedavinin varsayımlar ile tamamlanamayacağının altını çizen Güdük, toplumun "ilaç okur yazarı" olabilmesi için ellerinden gelenin en iyisini yapmanın görevleri olduğunu söyledi.

Eczacı İlyas Başar, kendilerine başvuran hastaların kimlik numaralarıyla sisteme girerek önce hangi ilaçları kullandıklarının tespitini yaptıklarını, daha sonra hangi ilacı nasıl kullanacağını anlattıklarını belirtti.

- Vatandaşlar uygulamadan memnun 

Akılcı İlaç Polikliniği'ne başvuran vatandaşlar ise uygulamadan memnun olduklarını dile getirdi. 

Çiğdem Kütük isimli hasta, daha önce ilaçlarını nasıl kullanacağını iyi bilemediğini, bu nedenle "şeker gibi ilaç tükettiğini" ifade etti. 

Yanlış ilaç kullandığını Akılcı İlaç Polikliniği'ne başvurduğunda öğrendiğini vurgulayan Kütük, "Bundan sonra gelişigüzel ilaç kullanmayacağım. Gereksiz yere kullandığım ilacın vücudumuza ne tür zararlar verdiğinin yeni farkına vardım. Herkese burada doğru bilgileri öğrenmesini tavsiye ederim" dedi.