Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, bu yıl 5 bin yabancı öğrenciye burs kontenjanı sağlanacağını belirterek, “5 bin kontenjan için 182 ülkeden 155 bin sisteme kayıt yapıldı. Hemen hemen bütün dünya ülkelerinden başvuru almış durumdayız” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Kültür ve Kongresi Merkezi’nde düzenlenen 1. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi’ne Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer ve diğer yetkililer katıldı. Bülbül yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2000’li yıllardan itibaren köklü ve derin bir değişim ve dönüşümü yaşadığını söyleyerek, "2 bin dolarlık bir kişi başına düşen gelirden 10 bin dolarlık kişi başına düşen gelire gelmiş durumdayız. Ekonomik gelişme, özgürlükler, demokratikleşme alanında ve ülkenin çok ciddi sorunları Kürt, Alevi, sivilleşme vesayetin aşılması sorunu, bu alanda normalleşmesinin bir uzantısıdır. Çünkü bir yerde istikrarsızlık, sıkıntı varsa orada ekonomi de gelişemez” dedi.
Türkiye’de 200’e yakın üniversitenin ve 130 bin öğretim elemanının olduğunu hatırlatan Bülbül, “Ülkemiz normalleştikçe, tarihi ve toplumu ile daha barışık hale geldikçe, özgürlükler ve demokrasi çıtasını yükseldikçe doğal olarak tarihte ihmal ettiği alanları tekrar gözden geçirme, ilişkileri yeniden kurma durumuna gelmiş durumda” şeklinde konuştu.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın hedef kitlesinin yurtdışındaki Türkler olduğunu belirten Bülbül, “Biz daha yüz yıl öncesine kadar geniş bir coğrafyanın ortak medeniyetinin çocuklarıydık, ortak bir tarih ve geçmişimiz vardı. İşte bu tarihsel ilişkiyi yeniden canlandırmak, kültürel ilişkileri, kaybolan ilişkileri canlandırmak için soydaş ve akraba toplulukları ile ilişkileri güçlendirmek kurumumuza yüklenmiş bir görev” diye konuştu.
Uluslararası öğrencilere her yıl devlet bursu verdiklerini aktaran Bülbül, “Sadece burs vermekten çok havaalanında karşılamaktan, yurt masraflarını, barınma, sosyal sigorta şeklinde köklü ve entegre bir çalışmayı yürütüyoruz. Bu yıl 5 bin burs kontenjanımız var. 5 bin kontenjan için 182 ülkeden 155 bin sisteme kayıt yapıldı, 95 bini tamamlanmış başvurular. Hemen hemen bütün dünya ülkelerinden başvuru almış durumdayız. Öğrencilerin Türkiye ile sürdürülebilir ve kalıcı bir ilişki geliştirsinler arzusundayız. Bu anlamda birçok faaliyetler yürütüyoruz. Sosyal Bilimler Kongresi’ni ilk kez yapıyoruz. 18 ilde 26 kuruluş üzerinden 4-5 ay süren bizim kimliğimizle, kültürümüzle tanıştırmayı amaçlayan uluslararası akademiler düzenliyoruz. Her yıl yaklaşık bin öğrenci bu programlardan faydalanıyor” dedi.
19 Mayıs Uluslararası Öğrenci Kupası final maçı yapılacağını söyleyen Bülbül, takımların başında futbolcu Rıdvan Dilmen ve teknik direktör Mustafa denizli çıkacağını belirtti. Bülbül, kupanın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verileceğini sözlerine ekledi.
Hacettepe Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer ise, öğrencilerin kendi evlerinde olduklarını söyleyerek, “Hepimiz bizim evlatlarımızsınız. Üniversitemizde toplam bin 600 uluslar arası öğrencimiz var. Bunlardan bini lisans, 600’ü lisansüstü öğrencimiz. Uluslar arası öğrencilerimizi diğerlerinden ayırt etmeden davranıyoruz. Senato ve yönetim kurulunda uluslararası öğrencinin temsil edildiği tek üniversiteyiz” ifadelerini kullandı.