Gaziantep Valiliğini ziyaret eden Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Vali Erdal Ata’nın açıklamaları karşısında zor anlar yaşadı. Vali Ata, bu zamana kadar kampları yüzlerce heyet ziyaret ettiğini ama teşekkür etmekten başka hiç bir katkıları olmadığını söyledi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Ankara Büyükelçisi Ron Keller ve beraberindeki heyet, Vali Erdal Ata’yı makamında ziyaret etti. Vali Ata tarafından kapıda karşılanan Koenders, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra daha sonra Vali Ata’nın makamına geçti. Burada bir açıklama yapan Ata, kamplarda yaşayan tüm Suriyelilerin masraflarının Türkiye tarafından karşılandığını, ziyarete gelen yabancı heyetlerin sadece teşekkür etmekle kaldığını maddi yardımda bulunmadığını söyledi. Konuşması sırasında Bakan Koenders’ten Hollanda’da 10 bin Suriyeli mülteci olduğunu öğrenen Ata, isterlerse Gaziantep’teki sığınmacılardan Hollanda’ya gönderebileceklerini ifade ederek, uluslararası kamuoyunun mülteci konusunda sorumluluk alarak destek olması çağrısında bulundu.
Vali Ata, “Bugün hava şartlarından kaynaklanan bazı sorunlar sıkıntılar yaşandı ama tahmin ediyorum bu hava şartları onlar için önemli değildir. Öncellikle Gaziantep’e hoş geldiniz. Hollanda ile Türkiye arasında uzun yıllardan beri süregelen çok iyi ilişkiler var. Orada zannediyorum ki 450 500 bine yakın vatandaşımız yaşıyor, iki ülke arasında da önemli ticari ilişkiler var, Türkiye’nin ihracatında ve ithalatında Hollanda’nın önemli bir payı vardır. Gaziantep olarak da Hollanda’yla ciddi bir ticari ilişkimiz var. Zannediyorum 2014 yılında 115 bin 120 bin dolara yakın ihracatımız var. Önemli bir rakamdır. Ziyaret sonrasında da ekonomik ilişkileri daha da geliştireceğiz. Zannediyorum ki arkadaşlarım bu kamp ziyareti sırasında gerekli bilgileri vermişlerdir. Ve bizim şu an da 5 tane kampımız var. Yani sonuncusunu yeni açtık. Ufak tefek eksiklikler var, onlarda tamamlanıyor. Yalnız tamamı faaliyete geçtiği zaman toplam kamptaki kapasitemiz 49 bine ulaşacaktır. Kamp içi ve kamp dışında yaşayan Suriyelilerin sayısı da kayıt altına aldığımız bugün zannediyorum rakamda ufak tefek değişikler olmuştur. Pazartesi itibariyle 290 bin oldu. Bizim tahminimiz 310 bin civarında Suriyeli misafir ilimizde barınmakta. Tabi kamplarda yaşayan tüm misafirlerin tüm ihtiyaçları devletimiz tarafından karşılanmakta, kamp dışında yaşayan Suriyelilere yakacak yardımı yapıyoruz. İhtiyaç sahibi fakir olanlara sosyal yardımlaşama vâkıfımızdan yardım yapılıyor. Ev eşyası da ve benzeri temel ihtiyaçlar gideriliyor. Ayrıca belediyelerimiz, sivil toplum örgütlerimiz ve hayırsever vatandaşlarımızın çok büyük katkıları oluyor. Bizim valiliğimiz bünyesinde AÇ-EV’miz var. Her gün 6 bin kişiye sıcak yemek çıkarıyoruz. Tabi gönül arzu eder ki bu zamana kadar kampları yüzlerce heyet ziyaret etti. Valiliğimizi ziyaret ediyorlar, kampları ziyaret ediyorlar bilgi alıyorlar. Teşekkür etmekten başka hiç bir katkıları olmuyor. Gönül arzu eder ki, Suriye sorunu uluslararası bir sorundur. Sadece Türkiye, Ürdün, Lübnan gibi komşu olan ülkelerin tek başına altından kalkacağı bir sorun değildir” dedi.
“TÜRKİYE’Yİ ÇOK TAKDİR ETTİK”
Daha sonra bir açıklama yapan Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, “Suriyeli mültecilerle ilgili Türk insanın yaptığı yardımlaşma ve dayanışmadan çok etkilendiklerini belirterek, “Çok takdir ettiğimizi söylemek isterim. Organizasyon anlamında çok iyiydi. Aynı zamanda Türk Kızılayı ve BM’nin ajansları ile ortak yapılan çalışmalarda bu anlamda çok etkileyicidir. Buraya gelen mültecilerin kalma süreleri çok uzadığından, dayanışmayı dışarıdan takdir etmek çok kolay olduğundan aynı zamanda herkese bir sorumluluk düşüyor. Suriye sorunun ağırlığı her zaman için yardımlar o ölçüde olmayabilir. Finansal anlamda sorunun ciddiyeti ile aynı boyutta olmayabiliyor ”diye konuştu.
Vali Ata’nın "Sizin ülkenizde ne kadar mülteci var" sorusu üzerine Hollandalı Bakan Koenders, aynı zamanda kendi ülkelerinde yaklaşık 10 bin civarında Suriyeli mülteci olduğunu söyledi. Vali Ata’nın, “Biraz daha Suriyeli gönderebiliriz isterseniz” sözü üzerine konuk Bakan Koenders, konuyu değiştirerek geçiştirdi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve beraberindeki heyet, Gaziantep Valiliği ziyaretinin ardından Uluslararası Sığınmacılar Derneği’ni ziyaret etti.