Soğuk kış günlerinin aniden gelmesiyle birlikte hastalıkların arttığına dikkat çeken Avrasya Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecdi Ergüney hekim kontrolü olmadan alınan ilaçların tedaviyi zorlaştıracağını ve reçeteli ilaçların kullanılması gerektiğini belirtti.
Havaların soğuması, sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bazı hastalar doktorlara muayene olmadan rastgele kullandıkları ilaçlarla iyi olmaya çalışırken vücut dirençlerini olumsuz etkileyebiliyorlar. Avrasya Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecdi Ergüney, özellikle kış aylarında artan hastalıklar için hastaların doktora muayene olmadan antibiyotik ya da başka ilaçlar almaması gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Mecdi Ergüney, gerekli testleri yaptırdıktan sonra uygun görüldüğü takdirde hekim kontrolünde yazılan reçeteli antibiyotiklerin kullanılması gerektiğinin de altını çizdi. Artık antibiyotiklerin reçetesiz alınmadığını belirten Uzm. Dr. Ergüney, “Bu aylarda özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları çok fazla görülüyor. Hastalar giyimlerine ve gıdalarına çok dikkat etmeli” dedi.
“C VİTAMİNLİ MEYVELERDEN BOLCA TÜKETİN”
Soğuk havaların ani vücut değişikliklerine sebep olmasından dolayı vücudun direncinin kırıldığını belirten Uzm. Dr. Ergüney, “Soğuktan kendimizi kalın giyinerek korumalıyız. Beslenmemize ve giydiklerimize dikkat etmeliyiz. Aşılarımızı vaktinde olarak önlemimizi almalı ve C vitamininden zengin portakal, mandalina gibi meyveleri bolca tüketmeliyiz. En az 5-6 saat uyuyarak vücut direncimizi arttırmalıyız” diye konuştu.
“ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU ÇOK FAZLA”
Kış aylarında özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ve bronşitin daha sık görülen bir hastalık olduğunu söyleyen Ergüney, “Bu aylarda özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları çok fazla görülüyor. Hastalar giyimlerine ve gıdalarına çok dikkat etmelidir. Soğuğa karşı yüzümüzün açık olması sebebiyle vücudun soğuğa karşı direnci yoktur. Bu yüzden hem kendimizi hem de vücudumuzun direncini korumak için her türlü önlemi almalıyız” dedi.