Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından desteklenen “Kanser Kaderimiz Olmayacak” projesi konferansları İzmir’de devam etti. Toplantıda, Türkiye’de 180 bin yeni kanser vakası olduğu, 140 bin kişinin hayatını kaybettiği ve bu oranın yüzde 80 olduğu belirtildi.
LÖSEV tarafından yürütülen, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından desteklenen “Kanser Kaderimiz Olmayacak” projesi kapsamında, 2015 yılı boyunca yurt çapında belirlenen 15 merkezi il ve çevresinde kanser hastalığında toplumsal farkındalığın yükseltilmesi amacıyla bir dizi seminer, konferans ve aile ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Proje çerçevesinde kamuoyuna, işverenlere ve hastalara temel hasta ve özlük hakları, kanser ve kanserden korunma yolları konuları hakkında bilinçlendirme seminerleri verilirken, proje sonunda, yapılan çalışmalar ve alınan geri bildirimler doğrultusunda bir sonuç bildirgesi yayınlanması ve kanun yapıcılara yasal mevzuat konusunda bir dizi öneri paketi sunulması hedefleniyor. İzmir’de düzenlenen “Kanser Kaderimiz Olmayacak” toplantısında LÖSEV İzmir İl Koordinatörü Bülent Uslu ve Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Ali Ölmezoğlu, katılımcılara kanserle ilgili bilgiler verdi.
TÜRKİYE’DE EN ÇOK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ
Cilt kanseri hariç tutularak LÖSEV tarafından öngörülen kanser oranları aktarıldı. Buna göre Türkiye’de 180 bin yeni kanser vakası olduğu, 140 bin kişinin hayatını kaybettiği ve bu oranın yüzde 80 olduğu belirtildi. Öte yandan Türkiye’de sık görülen kanser türleri de toplantıda paylaşıldı. Buna göre; kadınlarda en çok meme, tiroid ve bağırsak kanseri görülürken, erkekler akciğer, prostat ve mesane kanseri ve çocuklarda ise lösemi, lenfoma ve beyin tümörlerinin görüldüğü ifade edildi.
“LİSTELER AÇIKLANABİLİR”
Kanserin sadece Türkiye’ye mahsus bir gerçek olmadığını belirten Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Ali Ölmezoğlu, “Günümüz dünyasında hazır gıdaların tüketilmesi ve bu hazır gıdaların içindeki bazı kimyasalların çokça tüketilmesinin kanserle ilişkisi olacağı yönünde ortaya atılan iddialar var. Çalışmalar sonuçlandıkça elimize çok daha veri oluşacak ve bu konuda belki listeler açıklanacak ‘bunlardan uzak durmak gerek’ şeklinde” diyerek kanser hakkında bilgi verdi.