AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak ve John Dyrby Paulsen başkanlığında 25 NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Siyasi Komite üyesi, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde Suriyelilerin barındığı 1 Nolu Çadır Kent’i ziyaret etti.
Heyet, Kızılay’a ait protokol çadırında İslahiye Kaymakamı Ünal Çakıcı, AFAD Gaziantep İl Müdürü Sinan Atakan, Kızılay ve yetkililer tarafından karşılandı. Kaymakam Çakıcı, heyete çadır kent hakkında bilgi verdi.
NATO Parlamenter Asamblesi Transatlantik İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Beatriz Rodrıguez-Salmones yaptığı konuşmada, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti devletine, hükumetine ve sivil toplum kuruluşlarına, Suriye’deki baskıdan, şiddetten kaçan kadın, erkek ve çocuklar için çok güzel bir dayanışma örneği gösterilmesinden ve kapılarını açarak yardım etmesinden dolayı teşekkür etti. Avrupa’nın mültecileri kabul etmediğini vurgulayan Beatriz Rodrıguez-Salmones, kendilerini kale gibi korumaya çalıştıklarının altını çizerek, Suriyeli ailelerin birleştirilmesine yönelik ve UNICEF’in kaybolmayacak bir nesil başlığında çocuklarla ilgili yeni bir projesinin başlatıldığını söyledi.
Çadır kentte Okul Müdürlüğü yapan Suriyeli Abdulhalık Baradey, "Suriye’de 300 bin kişi katledildi, 4 milyon Suriye dışında mülteci olarak, Suriye içinde de 7 milyon insan şuraya buraya sığınmışlar, şu ana kadar bu ses duyulmamışsa ne zaman duyulacak” diyerek, NATO Parlamenter Heyeti’ne sitem etti.
Çadır kent ziyaretinin ardından gazetecilere açıklama yapan John Dyrby Paulsen, Türk hükumetinin ve halkının Suriyelilerle ilgili çabasından övgüyle bahsederek, saygı duyduklarını ve ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerin durumlarını yerinde görme imkanına sahip olduklarını belirtti.
Ziyaretin, Türkiye’nin icraatlarını anlatmak ve yeni şeyler yapılması adına önemli olduğunu vurgulayan Paulsen, "Ama maalesef, diğer ülkeler yapması gereken her şeyi yapamadılar" dedi.
AK Parti Milletvekili Osman Aşkın Bak da gazetecilere yaptığı açıklamada, NATO üyesi heyetin kampta yaşayan Suriyelilerin durumunu yerinde gördüklerini, Türkiye’nin sağladığı imkanların diğer ülkelerden ne kadar farklı olduğunu gözlemlediklerini, sorunun çözümü için üye ülkelerin ve uluslararası camianın harekete geçmelerini istediklerini, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın defalarca çağrı yaptığını, hem BM’de hem de pek çok platformdan çağrıda bulunulduğunu ifade etti. Milletvekili Bak, Türkiye’nin misafirperverliğini gösterdiğini, komşu Suriye’deki mültecileri kabul ettikleri gibi Irak’tan gelen Türkmenlere de kucak açtıklarını, ellerinden gelen hizmeti yaptıklarını söyledi.
Bak, özellikle Halep’teki durumun kötüleştiğini ifade ederek, ”Eğer Halep düşerse, rejim tarafından ele geçirilirse bir milyon insan göç edecektir. Türkiye Cumhuriyeti olarak olayın başından bu yana söylediğimiz gibi, uçuşa yasak bölgenin ve güvenli bölgelerin oluşturulması konusunda haklı olduğumuz ortaya çıktı" diye konuştu.