Bartın Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜNSEM) tarafından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü katkılarıyla “İşaret Dili ve İşitme Engelliler” konulu seminer düzenlendi.
İşaret dilinin önemini vurgulamayı amaçlayan seminer İşaret Dili Tercümanı Ahmet Kalak tarafından verildi. 19 dilde işaret dili yapan ve Türkiye’de ilk Uluslararası İşaret Dili Tercümanı unvanı alan kişi olduğunu belirten Kalak, “İşaret dili tercümanlığını 9 yaşımdan beri yapıyorum. 14 yaşımdan beri de resmi olarak yapıyorum. Bu işe başlamamın en büyük nedeni ise annemin, babamın, amcalarımın ve yengelerimin işitme engelli olmasıydı” dedi.
İşaret dilinin milyonlarca yıl önce ilk insandan itibaren birbirlerine olan kızgınlıklarını, sevgilerini, aşklarını anlatmak için dans figürleriyle, beden hareketleriyle başladığını ve Dünyada ki ilk dil olduğunu söyledi. Seminerde Zakkum grubunun ‘Mor Yazma’ şarkısını işaret dili ile aktaran Ahmet Kalak, izleyicilere renkli dakikalar yaşattı. Seminere, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Çetin Semerci, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Zekeriya Dal, BÜNSEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Kaygın, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.